Recipes


Kraljica jeseni: Neodoljiva pita od jabuka i oraha


Predivna pita od jabuka i oraha koja super paše uz popodnevnu kavu :) 

Pita od jabuka jedan je od onih vječnih deserata koje je teško odbiti. A kad im još pridružite orahe veselju nema kraja. 

Iznimno prhka, nadjev idealne slatkoće, a orasi daju onaj posebni štih. Jednostavna je za napraviti, a najviše vremena treba za pravljenje mreže :)



Porebno vam je: 

- Tijesto: 300 g glatkog brašna

- malo hladne vode

- 150 g maslaca

- prstohvat soli

 Nadjev: 

- 1 kg jabuka

- 4 žlice mljevenih oraha

- 1 limun (sok)

- 2 žlice smeđeg šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 žličica cimeta žlica prošeka ili ruma

i još: 

pekmez od marelice

šećer u prahu

Priprema tijesta:

1. Napravite tijesto.

Pomiješajte brašno i maslac i sol pa dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

2. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

3. Kad se ohladi, tijesto tanko razvucite na veličinu kalupa i njme obložite kalup i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub te vratite u hladnjak. Višak tijesta također vratite u hladnjak (od njega će te napraviti trakice).

Priprema nadjeva: 

- Jabuke ogulite, naribajte, dodajte orahe, sok limuna, cimet, šećer, vanilin šećer i prošek. Sve dobro pomiješajte.

- Smjesom nadjenite ohlađeno tijesto koje ste prethodo izbockali vilicom.

- Ostatak tijesta tanko razvucite, izrežite trakice i napravite 'mrežu' preko nadjeva.

- Pecite 50 -60 minuta na 180 stupnjava.

- Vruću pitu premažite pekmezom od marelica i kada se ohladi posuti šećerom u prahu.

Dobar tek!