1. Špinat
Proljeće je najbolje vrijeme da uživate u špinatu, jer je riječ o biljci koja najbolje uspijeva tijekom toplih dana i hladnih noći. Osim što je odličan izvor vitamina C i folata koji jačaju imunitet i smanjuju simptome alergije, špinat sadrži i tvar betain koji tijelu daje ekstra energiju.
Proljeće je najbolje vrijeme da uživate u špinatu, jer je riječ o biljci koja najbolje uspijeva tijekom toplih dana i hladnih noći. Osim što je odličan izvor vitamina C i folata koji jačaju imunitet i smanjuju simptome alergije, špinat sadrži i tvar betain koji tijelu daje ekstra energiju.
Mladi luk sadrži antihistamin kvercitin koji smanjuje simptome alergije, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava. Narežite ga sirovog na kolutiće i dodajte proljetnim salatama, ili ga prepržite na nešto maslinovog ulja umjesto običnog luka.
3. Šparoge
Šparoge su najbolje u proljeće, a tijelo opskrbljuju s vitaminom A koji snaži organizam, i vitaminom K koji dovodi kalcij do kostiju te tako održava čvrstoću.
3. Šparoge
Šparoge su najbolje u proljeće, a tijelo opskrbljuju s vitaminom A koji snaži organizam, i vitaminom K koji dovodi kalcij do kostiju te tako održava čvrstoću.
4. Rukola
Gorkasta rukola unaprijedit će okus proljetne salata, a od nje možete napraviti i kreativni pesto. Uz to će vas opskrbiti značajnim količinama magnezija koji čuvazdravlje kostiju, mišića te osnažuje cijeli organizam.
Gorkasta rukola unaprijedit će okus proljetne salata, a od nje možete napraviti i kreativni pesto. Uz to će vas opskrbiti značajnim količinama magnezija koji čuvazdravlje kostiju, mišića te osnažuje cijeli organizam.
.5. Rotkvica
Ovo korjenasto povrće nije samo lijep ukras na tanjuru, već i hrana bogata vitaminima i mineralima. Želite li tijelo zaštiti od slobodnih radikala, rotkvicu kombinirajte uz brokulu i tako pojačajte apsorpciju antioksidanta.
6. Mladi grašak
Grašak je jedno od prvih vrsta povrća koje se pojavljuju u proljeće, a uistinu je riječ o hranjivoj namirnici. U 200 grama ovoga ploda naći ćete dnevnu dozu vitamina, ali i dobre količine vitamina B1 koji podiže raspoloženje.
7. Artičoke
Artičoke pospješuju rast dobrih bakterija u želucu, i poboljšavaju probavu. Uz to sadrži tvar cinarin koji stimulira papile, pa se uz njega i najnježniji okusi pretvaraju u banket za osjetila. Najbolje ih je jesti u proljeće.