Osim što su dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina C, višnje sadrže moćni antioksidans antocijanin, koji je najzaslužniji za zdravstvene beneficije koje ova vrsta voća nudi.
Istraživanja ukazuju na to da uključivanje soka od višnje u dnevnu ishranu može biti efektivno u smanjenju tjelesnih upala, ali i mnogih drugih zdravstvenih problema.
Antioksidansi
Sok od višnje sadrži oko 17 različitih antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a slobodni radikali uzrokuju oksidativna oštećenja koja mogu dovesti do različitih oblika raka.
Protivupalno djelovanje
Ova vrsta soka ima moć da smanji upalu zglobova, a njegovo protivupalno djelovanje je posebno značajno za osobe koje pate od artritisa i osteoporoze.
Ova vrsta soka ima moć da smanji upalu zglobova, a njegovo protivupalno djelovanje je posebno značajno za osobe koje pate od artritisa i osteoporoze.
Smanjuje bol u mišićima
Sok od višnje je odlično osvježenje, ali i pravo rješenje za sportiste koji nakon napornog treninga imaju problema sa bolovima u mišićima.
Reguliše krvni pritisak
Zbog visoke koncentracije flavanola, sok od višnje je pogodan za osobe koje imaju povišen krvni pritisak.
Doprinosi zdravlju mozga
Sok od višnje je povoljan za zdravlje mozga, jer poboljšava dotok krvi do ovog organa čovjeka.
RECEPT:
- 2 kg šećera
- 1 kesica limuntusa
Način pripreme:
Za početak višnje dobro operite i očistite od koštica i peteljki a onda ih na mašini sameljete i ostavite da stoje preko noći. Treba ih ostaviti na nekom tamnom i hladnom mjestu. Narednog dana je potrebno da ih procijedite a zatim dodate 2 kg šećera.
Zatim vam predstoji miješanje dok se šećer ne istopi. Onda mješavinu na kratko prokuvate i nakon toga po potrebi možete da dodate limuntus i konzumirati ga po želji.