Aronija najviše liči na borovnicu, a dobila je naziv sibirska borovnica jer je iz Severne Amerike prvo dospela u Sibir i zbog toga što je otporna na niske temperature. U Evropi je privukla pažnju pre svega zbog svoje lepote, a posle toga ljudi su počeli da otkrivaju i njene medicinske blagodeti. Bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima, aronija predstavlja lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih oboljenja, kao što su karcinom debelog creva, kardiovaskularne bolesti, hronična zapaljenja, a posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na pravilan rad organa za varenje.
BOGATA ANTIOKSIDANTIMA
Ovo bobičasto voće reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlezde, kao i pankreasa pa može biti korisna u lečenju dijabetesa. Podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprečava nastanak bora i štiti od UV zračenja. Jača imuni sistem i dobra je hrana i lek za decu, sportiste i rekonvalescente. Usporava procese starenja i ima antiseptičko dejstvo. Veruje se da antioksidanti iz aronije pomažu u lečenju svih hroničnih bolesti, kao što su kanceri, srčana oboljenja, Parkinsonova bolest, bronhitis... Sadrži najviše antioksidanata od 277 vrsta namirnica, uključujući i drugo jagodičasto voće, bobice, citruse, povrće, žitarice i začine. Aronija poboljšava cirkulaciju u krvnim sudovima glave i pomaže kod glavobolje i migrene. Osim toga, smiruje grčeve i upalu sluzokože creva, pospešuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči, a blagotvorno deluje i kod svih upalnih stanja organa digestivnog trakta.
U KULINARSTVU

RECEPT
Mafini sa aronijom
Sastojci:
- 375 g brašna
- 200 g šećera
- kašika praška za pecivo
- kašika sode bikarbone
- 175 g maslaca
- Jaje
- Žumance
- 1,5 dl mleka
- limunova kora
- kesica vanilin šećera
- 100 g aronije
- 100 g bele čokolade
Za 4 osobe
Vreme pripreme 40 minuta
Priprema:
Brašno pomešajte sa šećerom, praškom za pecivo, sodom i vanilin šećerom. U to dodajte maslac i mešajte sve dok se smesa dobro ne ujedini. U drugoj posudi pomešajte mleko, jaja i limunovu koru pa lagano umutite. U posudu s brašnom dodajte borovnice i sitno iseckanu čokoladu i sve promešajte. Sipajte u papirnate korpice i stavite da se peče 25 do 30 minuta na 200 stepeni.