Crvena ribizla jača kosti + recept za džem od ribizle


Ukusna i ljekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina.

Ona sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu. Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospješivanje razmjene materija na ćelijskom nivou. Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod avitaminoze.

Visoke koncentracije vitamina C čine ovu voćku izuzetnim antioksidansom koji pomaže u spriječavanju različitih oblika karcinoma. Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcina koji pomaže ugradnju kalcija u kosti. 

Obezbjeđuje i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospješuje rad crijeva i ubrzava oporavak poslije hirurške intervencije. Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija.