Gospina trava (kantarionovo ulje) – djelovanje, uporaba i načini primjene


Kantarion ili gospina trava je prekrasna, dragocjena biljka bez koje je nezamisliv biljni svijet kakvim ga poznajemo. Takvo blago mogao je stvoriti samo netko bezgranično mudar i velikodušan. Sam naziv „gospina trava“ odmah nam govori da je ona tješiteljica, zaštitnica, ona koja stvara život i oživljuje.

Djelovanje i uporaba

Ova biljka predstavlja čitav jedan divan svemir čudesnih djelovanja koje su sve sažete u jednoj biljci. Doslovno nema niti jednog dijela ljudskog tijela, ali ni psihe gdje gospina trava neće pomoći. Dokazano joj je antibakterijsko i antivirusno djelovanje pa to imajte na umu kad vas snađu takve nevolje. Pljuskavica će pomoći kod slabog imuniteta i svih vrsta virusa, kod kožnih infekcija, rana, nagnječenja, opeklina, pa čak i bora, čudesno će brzo regenerirati kožu. Ako trebate potaknuti metabolizam nježno čisteći krv i krvnu plazmu, regenerirati probavni ili mokraćni sustav, dišni sustav, potaknuti i njegovati spolni sustav, ili bilo koji sustav žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem – sjetite se kantariona.Dakle, i kod gihta, crohnove bolesti, herpesa, astme, ili bakterijskih infekcija – pijte redovito čaj kantariona, masirajte bolna mjesta i vidajte rane njegovim uljem.



 Kantarion i depresija 

 Vjerojatno u skorije vrijeme najpoznatija upotreba kantariona je u lječenju kuge našeg doba – depresije.

U tom slučaju došlo bi do preklapanja i zbunjivanja receptora koji ne znaju što bi sa tolikim nadošlim tvarima pa se može dogoditi ili da jednostavno prestanu uzimati te tvari (i u mozgu izrazito naglo pada razina serotonina izazivajući daljnji osjećaj duboke depresije) ili uzimaju daleko prekomjernu razinu aktivnih tvari i stvaraju osjećaj nervoze, anksioznosti koji vuče već izmučenu psihu još više prema dolje.

Ako se uzima samostalno i u propisanim dozama vrlo je učinkovita biljka za lječenje srednje jake depresije. Kao i kod kemijskih lijekova vrijeme početka djelovanja je 3-6 tjedana ( jer je toliko potrebno da se nataloži konstantna razina aktivnih tvari u organizmu).

Ljekovito djelovanje gospine trave još nije u potpunosti poznato iako je ovo jedna od najistraženijih biljaka na svijetu.

Zna se da veliki dio u njenoj ljekovitosti igra visina i sadržaj hipericina, ali priroda je neuhvtljivo mudrija od našeg malog istraživačkog uma.

Umjesto da pokušavamo loše kopirati i „otkrivati“ kemijski sastav bilja, radije se spustimo na zemlju i uberimo stručak žutog rascvalog svjetlucavog zlata koje će nam podariti kao krv crvenu čašu svoga čaja. Ako vam je za tretiranje depresije prekomplicirano piti tinkturu, mecerat ili infuz; na našem tržištu možete nabaviti Aktivin H (pripravak standardiziran na djelotvornu razinu hipericina iz biljke).

 Načini primjene 


 Kantarionovo ulje

Razne su recepture, omjeri, količine i vrijeme berbe, ali sljedeći način se općenito smatra vrlo, vrlo dobrim:

- Skoro do vrha napunjenu teglicu nerazvijenih pupova i cvjetova biljke ostaviti par sati ili jedan dan, da malo povenu.

- Na njih zatim naliti 1 litru domaćeg maslinovog ulja (to može biti i neko drugo kvalitetno ulje – makadamija, badem, sezam, lješnjak).

- Staklenku dobro zatvoriti i pustiti da stoji na suncu 6 tjedana, svaki dan ju par puta protresti.

- Nakon tog vremena ulje bar 2 puta procijediti kroz gustu lanenu krpu.

 Tim se uljem mažu kraste, osipi, lice, tijelo, ali i hemoroidi. Kao svoju dozu aktivnih tvari možete slobodno svaki dan popiti 3×1 kavenu žličicu ulja, s komadićem kruha – zbog okusa.

 Za žene je uputno kod kroničnih upalnih procesa genitalnih organa ostaviti cijeli tampon da upija ulje otprilike 15-20 min i uobičajeno ga primijeniti. Mijenjati 3x dnevno uvijek svježe natopljen, kroz duži period.

 Na ovaj način uspješno se tretiraju gljivična pa čak i bakteriološka i neka virusna oboljenja, potiče se samoregeneracija ovog područja, a pomaže i kod energetskih i emotivnih problema veznih uz genitalne organe.

Kantarionova tinktura

 Postupak je isti kao i kod macerata(ulja) samo što se umjesto ulja stavlja dobra domaća jaka rakija (ili vodka) ili 70% alkohol, procijedi i koristi 3 x dnevno po 30-40 kapi razrijeđeno u malo vode/čaja.
Tako pripremljena tinktura ima vrlo veliku vjerojatnost da je u omjeru standardiziranosti na aktivni hipericin. Oralno uzimanje tinkture ili mecerata kantariona kod depresije može biti bez pauze dugotrajno i višemjesečno, bez štetnih posljedica.

 Tinkturom tretiramo modrice, uganuća, giht, ogrebotine, uznemirenost, strahove…

Osnovni recept za pripremu čaja od kantariona

 U uzavrelu vodu (2 dl) stavi se 1 žlica sitno izrezane gospine trave, skine s vatre, poklopljeno ostavi 30-120 minuta (ili minimalno 15 minuta) i pije se 3 puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proljeva, kod bolesti jetre, žutice, upale mokraćnog mjehura, nervnih bolesti, glavobolje, bubrežnih tegoba, menstrualnih tegoba, slabokrvnosti u kombinaciji sa drugim travama i lijekovima, kašlja i dr.