Prirodni načini da ublažite migrenu



Oni koji pate od migrene jedva čekaju da se otarase užasnog bola koji karakteriše ovo stanje. Ipak, mnogi koji imaju ovaj problem ne uviđaju kakav efekat određene namirnice i hemikalije mogu da imaju na ovaj problem, bilo da ga pogoršaju, bilo da ga ublaže.

 Ishrana, biljna terapija i određeni suplementi mogu da dovedu do prirodnog olakšanja kod nekih migrenoznih pacijenata.

 Aditivi i veštački zaslađivači

Eliminišite iz ishrane aditive i veštačke zaslađivače. Poznato je da zaslađivači, konzervansi i pojačivači ukusa, a posebno mononatrijum-glutaminat (MSG, po pravilu se koristi u kineskoj kuhinji) mogu kod nekih ljudi da izazovu jake raekcije, pokrećući migrenozne glavobolje. Veštački zaslađivači kao što su aspartam, saharin i Splenda nisu bez propratnih efekata. Što se aspartama tiče, 2002. godine su Američkoj upravi za hranu i lekove (FDA) podneta 92 izveštaja o simptomima toksičnosti aspartama, pa je on čak privremeno bio povučen iz upotrebe, ali je,nažalost, opet vraćen.


Namirnice koje izazivaju probleme 

Ako imate problem sa migrenom, trebalo bi da izbegavate određene namirnice za koje je poznato da mogu da pokrenu migrenozne glavobolje. Među uobičajene namirnice koje stalno konzumiramo a da nismo svesni da mogu da pokrenu migrenu spadaju: čokolada, alkohol, kofeinski napici (kafa i crni čaj, kole i energetski napici), gazirani slatki napici, rafinisani šećeri, žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam i raž), zreli sirevi i kikiriki. Možete da napravite sledeći eksperiment. Izbacite na određeno vreme sve ove namirnice iz ishrane, a onda uvedite u ishranu jednu od njih tokom nekoliko nedelja, pa zatim neku drugu i tako dalje, kako biste utvrdili koja od njih zaista izaziva problem. Kada to utvrdite, znaćete tačno šta treba da izbacite iz ishrane. Možda vam odricanje od ovih namirnica izgleda kao žrtva, ali ako glavobolje nestanu ili se ublaže, onda to odricanje svakako vredi.

Supstance i biljke koje pomažu 

- Lavanda 

Lavandu koriste herbalisti da bi umirili uznemirene nerve. Deluje ublažujuće na migrene. Lavanda smanjuje upalu koja se javlja u krvnim sudovima tokom migrene i opušta spazam mišića vrata, oko očiju i u koži lobanje. Možete upotrebiti sušene cvetove lavande da napravite toplu oblogu koju ćete upotrebiti ako počne napad. Možete napraviti i čaj, naspite jednu kapičicu osušenih cvetova u šolju proključale vode i ostavide da odstoji 15 minuta. Možete da polako pijuckate tokom dana. Po želji
možete i da zasladite.

Triptofan

Ova aminokiselina stimuliše proizvodnju neurotransmitera dopamina u mozgu, a on doprinosi oslobađanju serotonina. Olakšanje od migrene često dolazi usled oslobađanja serotonina koji popravlja raspoloženje, ublažava strepnju i tenziju i opušta sićušne mišiće oko kapilara u koži lobanje. Značajni prehrambeni izvori triptofana su (navedeni od bogatijih ka manje bogatim) tofu, bundevino seme, susamovo seme, bademi, orasi i pasulj. Đumbir, nana, ljuta papričica Možete da koristite uobičejene kuhinjske začine kao što su nana, đumbir i ljuta papričica da olakšate migrenu. --

- Đumbir i nana

mogu da pomognu da se smanji mučnina koja prati mnoge migrenozne napade. Napravite čaj od mešavine sve tri ove biljke. Naspite u lonče dve šolje vode, pustite da proključa, sklonite sa vatre, pa ubacite unutra navrh noža ljute papričice, komad svežeg đumbira (oko 2,5 cm) i kašičicu čaja od nane i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i zasladite medom. Svaki od ovih sastojaka ima ublažujuće dejstvo na glavobolje i može da pomogne da ublažite migrenu.