Sirup od jaglaca – dobrobiti, priprema i korištenje


Jaglac poznajemo kao jednog od vjesnika proljeća, no rijetko se zapitamo o njegovim ljekovitim svojstvima. Osim što je lijepog cvijeta, jaglac je izuzetno koristan kod respiratornih problema i kašlja. Sirup od jaglaca jedan je od najboljih načina da iskoristimo ljekovita svojstva ove biljke, a mi vam donosimo recept za izradu.

Jaglaci su jedni od prvih cvjetova koje zamijetimo u rano proljeće i mnogima od nas bude sreću zbog nadolazećeg lijepog vremena. Ipak većina od nas nikada se ne zapita o ljekovitom djelovanju biljke jaglaca.


Možemo napraviti čaj koji pomaže kod kašlja, ali mnogi od njih odlučuju napraviti prirodni sirupni sirup, kako bi se olakšali problemi dišnog sustava domaćinu. Osim toga, sirup je uvijek opcija za svakoga tko ne voli čaj ili gorke okuse raznih drugih preparata.

Ljekovito djelovanje jaglaca 

- Olakšava respiratorne tegobe,
- To stimulira kašljanje ,
- Razrjeđuje gustu sluz,
- Djeluje umirujuće na živčani sustav (čaj),
- Izaziva jače izlučivanje sluzi zahvaljujući saponinima,
- Olakšava produktivan kašalj kod bronhitisa.

Sirup od jaglaca za djecu 

Sirup od jaglaca za djecu je posebno koristan ukoliko djecu ne možemo nagovoriti na konzumaciju pastila ili čajeva. Blag i sladak okus garantirano će se svidjeti i najmlađima. Sirup od jaglaca možemo pripremiti sa šećerom ili s medom, no svakako je preporučljivo korištenje domaćeg meda.

Kako napraviti sirup od jaglaca? 

Sirup od jaglaca možemo napraviti na dva načina, koristeći cvjetove od jaglaca ili pak korijen jaglaca. Biljni materijal stoga je potrebno kupiti ili ubrati u rano proljeće kada je službena sezona jaglaca.

Najbolja praksa prilikom prikupljanja biljnog materijala je da ga ne beremo na zagađenim područjima uz prometnice već na udaljenim livadama i poljima. Također, potrebno je ubrati samo dio biljke i ostaviti nešto cvjetova za druge sakupljače te kako ne bismo u potpunosti uništili rast biljke.

Sirup od jaglaca priprema (s korijenom) 

4 jušne žlice suhog korijena jaglaca (8 svježih) 
500 ml hladne vode 
400 g meda ili 200 g šećera

Za pripremu sirupa od korijena jaglaca potrebno je usitniti svježi ili suhi korijen, dok je prilikom korištenja svježeg korijena poželjno udvostručiti količinu. Prelijte korijen jaglaca hladnom vodom i pustite da sve zakipi uz lagano miješanje. Ovdje dodajte i šećer ako ga koristite, dok se med dodaje kasnije.

Smanjite toplinu i kuhajte 15-20 minuta, a zatim ostavite dok smjesa ne bude mlaka (ispod 40°C stupnjeva). Sada procijedite smjesu i dodajte med ukoliko ste se odlučili za njega. Dobro promiješajte kako bi se med otopio, spremite sirup u staklenu teglu i čuvajte u hladnjaku.

Za najbolje rezultate u kašlju , koristiti sirup 3 puta dnevno u količini od 1-2 žlice . Sirup pripremljen medom zasigurno je zdraviji jer stimulira metabolizam i jača imunitet. U tom slučaju nemojte dodavati med vrućem sirupu jer gube ljekovita svojstva meda.

Sirup od cvjetova jaglaca

– recept od svježeg cvijeća

1/2 šalice svježih cvjetova jaglaca
200 g šećera
500 ml vode

Drugi recept za pripremu ovog sirupa je sirup od cvijeta jaglaca, a za to su nam potrebni svježi cvjetovi. Njih je nakon berbe poželjno odmah oprati, temeljito osušiti i početi s izradom sirupa.

Prelijte šećer vodom i zagrijte miješajući kako bi se otopio, a zatim dodajte suhe cvjetove jaglaca. Kada mješavina postigne točku vrenja, smanjite toplinu na najmanju postavku i ostavite da se sirup kuha 2.5 – 3 sata.

Gotova smjesa će postići tamnu boju i biti nalik karameli, a zatim je procijedite i čuvajte u staklenoj tegli, u hladnjaku.