Dvije menstruacije u jednom mjesecu – razlog za brigu?


Za odrasle žene normalno je da menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana, s krvarenjem koje traje 3 – 7 dana. Ipak, iz različitih razloga menstrualni ciklus može biti različit svakog mjeseca – kraći ili duži od prethodnog, a može početi ranije ili kasnije.

Može se dogoditi da zbog kraćeg menstrualnog ciklusa žene iskuse dvije menstruacije u jednom mjesecu, što znači da razdoblje između dvije menstruacije može trajati i samo 14 dana. Uranila menstruacija u svakom slučaju nije razlog za brigu. U nastavku pročitajte više o mogućim uzrocima i prevenciji uranjene menstruacije.

Preuranjena menstruacija – uzrok 

Dvije menstruacije u jednom ciklusu najčešće su uzrokovane nebalansiranom razinom estrogena i progesterona, pogotovo tijekom puberteta ili menopauze.

Još jedan od čestih uzroka preuranjene menstruacije je anovulacija prilikom koje dolazi do izostanka ovulacije. Anovulacija nije nužno uvijek uzrokovana sindromom policističnih jajnika, te može biti samo jednokratni događaj koji ne predstavlja rizik za zdravlje. Ukoliko su ciklusi učestalo skraćeni, preporuča se odlazak ginekologu.

Neki od ostalih mogućih uzroka zašto menstruacija urani su:

 - hipertireoza ili hipotireoza,
 - drastično debljanje ili mršavljenje,
 - ciste,
 - stres,
 - određena bolest.

Uranjena menstruacija – znak trudnoće

Ako postoji mogućnost, uranjena menstruacija može biti i znak trudnoće. U tom slučaju neće se pojaviti kao menstruacijsko krvarenje već u obliku točkastog krvarenja. Blago krvarenje ili točkice krvi u potpunosti su normalna pojava prilikom trudnoće, a mogu se pojaviti zajedno s blagim grčevima.

Dvije menstruacije u jednom mjesecu – komplikacije

Ako su vam menstrualni ciklusi inače redoviti, ne biste trebali iskusiti ozbiljne komplikacije. U nekim slučajevima dvije menstruacije u jednom mjesecu mogu uzrokovati pojavu anemije. U tom slučaju liječnik će morati provjeriti razinu željeza u vašoj krvi, zajedno s drugim testovima kako bi se otkrio uzrok krvarenja. Anemija može uzrokovati simptome kao što su slabost, vrtoglavica, glavobolje, itd. Više o anemiji možete pročitati ovdje.

Što učiniti ako imate dvije menstruacije u jednom mjesecu?

Ako ste kod liječnika utvrdili razlog preuranjenoj menstruaciji, postoje različite terapije koje vam mogu biti propisane. Jedna od češćih terapija je pomoću hormonskih kontracepcijskih tableta. Ipak, postoje različite svakodnevne navike koje možete raditi kako biste poboljšali menstrualni ciklus:
 - Prehrana – važno je jesti dovoljno i balansirano. Pokušajte jesti više voća i povrća i unositi više vitamina C i željeza.

– Hidratacija dovoljno vode može pomoći izbacivanju toksina iz tijela.

 - Vježbanje – svakodnevne šetnje i rastezanje mogu općenito pridonijeti boljem zdravlju.

 - Menstrualni kalendar – vodite menstrualni kalendar kako biste mogle biti pripremljene i kako biste imale bolji uvid u promjene.

 - Prirodno liječenje – neki biljni suplementi mogu pomoći kod nebalansiranih hormona.