Kako očistiti voće i povrće od pesticida?


Ukoliko niste u prilici da kupujete isključivo orgnsko povrće, donosimo vam nekoliko savjeta kako da otklonite ostatke voska i pesticida pomoću sode bikarbone, octa, limuna i kuhinske soli.


Otopina sode bikarbone

Lisnato povrće (popt blitve i špinata) zahtjevno je očisititi, kao i sve što raste na samoj zemlji, poput jagoda. Jagode i lisnato povrće preporučljivo je ostaviti da odstoje u vodi u koju ste dodali žlicu sode bikabone dvadeset minuta do pola sata. Čak i ukoliko je povrće organsko, na ovaj način bit ćete sigruni da se u njima ne skrivaju mravi, crvi ili neki drugi insekti. Nakon potapanja, povrće ili jagode dobro operite.

Ocat i kuhinjska sol

U ovu otopinu možete potopiti korjenasto povrće, poput krumpira, repe, mrkve, peršina… Na jednu šalicu vode dodajte ¼ šalice octa i žlicu kuhinske soli. Ostavite povrće da odstoji 20 minuta do pola sata i nakon toga ga dobro operite.

Domaći anti-pesticidni sprej

Ovim sprejem možete poprskati svo voće i povrće s korom poput jabuka, krušaka, rajčice… Na jednu šalicu vode dodajte jednu žlicu octa i sok od jednog limuna (ili nekoliko kapi eteričnog ulja limuna). Otopinu uspite u prskalicu, promućkajte i njome naprskajte povrće. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim povrće operite pod jakim mlazom vode.