Oman biljka – ljekovita svojstva i upotreba


Oman (lat. Inula helenium) je vrsta ljekovite i začinske biljke koja pripada trajnicama. Dio ove biljke koji se koristi je korijen, a najšira upotreba je u medicini.

Korijen je okusom blago gorak, a iskapa se u jesen. Ova biljka najčešće raste u Velikoj Britaniji, centralnoj i južnoj Europi i Aziji. Tradicionalna kineska i indijska medicina koristi oman za bronhitis i astmu, kao što su to činili i drevni Grci i Rimljani.

Oman – ljekovita svojstva

Najznačajniji ljekoviti učinak omana je kod problema s disanjem. Ljekovita svojstva ove biljke sadrži korijen, pa se od njega prave lijekovi ili čajevi.

Biljka omana najčešće se koristi u medicinske svrhe za:

- bolesti pluća kao što su astma, bronhitis i kašalj,
- poboljšanje probave,
- liječenje mučnine i proljeva.

Oman može djelovati opuštajuće, kao sedativ, te ima antigljivična, antibakterijska i antiparazitska svojstva. Upravo zbog tih svojstava koristi se u narodnoj medicini za rješavanje parazita u crijevima.

Oman – upotreba

Osim što se koristi u medicinske svrhe, svježi ili osušeni korijen omana koristi se i u prehrambene svrhe. U hrani i piću koristi se kao začin, a najčešće se od njega pripravlja čaj. Korijen omana sadrži inulin, pa se iz tog razloga koristi kao dodatak prehrani. Svježi korijen omana može se dodati u med ili ekstrahirati u alkohol. Oman vino ima gorkasti okus, a preporučuje se protiv tjelesnog slabljenja. U Francuskoj i Švicarskoj koristi se prilikom proizvodnje alkohola apsinta.Osušeni korijen češće se koristi za pripremu čaja i sirupa, a može se koristiti i kao začin. Oman se može koristiti i u kozmetičke svrhe. Najčešće se dodaje u sapune i kozmetiku zbog svog mirisa. Od ove biljke rasprostranjeno se koriste i oman tinktura i oman mast. Tinktura se najčešće upotrebljava za rješavanje crijevnih crvića, a pripravlja se od korijena ili lišća. Mast se koristi za liječenje kožnih oboljenja i rana kod životinja.

Upozorenja prije početka upotrebe

Kao i sa svime, ni s ovom biljkom ne treba pretjerivati. Prevelike količine korijena omana može izazvati mučninu, povraćanje, proljev ili žgaravicu. Prije početka upotrebe posavjetujte se s liječnikom ako niste sigurni kakvo bi djelovanje oman mogao imati na vaše zdravlje. Osobe kojima se upotreba omana ne preporučuje su: trudnice, dijabetičari, osobe alergične na ambroziju ili slične biljke, osobe s visokim ili niskim krvnim tlakom.

Oman korijen – čaj 

Ako želite napraviti čaj od korijena omana, trebat će vam 1 čajna žličica osušenog korijena. Kuhajte korijen u 500 ml vode 10 minuta u poklopljenom loncu.

Preporučena doza čaja su jedna do tri šalice dnevno. Oman biljka – magija i stara narodna vjerovanja Nekada prije se vjerovalo da na Đurđevdan biljka oman ima moć korisnu za ljubavne svrhe. Iz tog razloga su djevojke uoči Đurđevdana sušile oman i koristile kao amajliju za ljubav.