Moćna u borbi protiv gripa i kašlja - crna zova (saveti + RECEPTI)


Još je čuveni Hipokrit, otac medicine, nazivao 'kovčegom zdravlja'. Danas se koristi veoma malo u odnosu na sve zdravstvene povoljnosti koje donosi.


Neki izvori ukazuju da je crnu zovu koristio još pećinski čovek i da je bila među najomiljenijim biljkama kod drevnih Egipćana. Rimljanke su bobice ove biljke koristile kao farbu za kosu, ali najbolji dokaz je taj što crnu zovu pominje Hipokrat, čovek koga zovemo "ocem medicine".

Hipokrat ovu biljku naziva "kovčegom zdravlja", zbog svojih lekovitih svojstava i jer se koristila kao lek za veliki dijapazon bolesti. Stoga nije ni čudo što ovu biljku koristimo vekovima unazad jer je jedna od najcenjenijih i najviše korišćenih lekovitih biljaka.

Šta je crna zova i koje bolesti leči

Crna zova (lat. Sambucus nigra) je biljka čije je primarno stanište na tlu Evrope, Afrike i u jugozapadnoj Aziji, ali se prenela i u Ameriku (zapadni deo Severne Amerike). Pored naziva crna zova, ovu biljku još susrećemo i pod imenom evropska zova ili evropska crna zova. U pitanju je žbunasta listopadna biljka, koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala ili potoka (mada uspeva gotovo na svakom tlu). Žbun zove obično raste u visinu do 10 metara. Cveta u proleće (maj i jun mesec), a boja cveta varira od bele do žućkaste boje.

Kada precveta, nastaju zelene bobice koje, kada sazre, postaju tamnoljubičaste ili crne.

Bobice sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra. Cvet i bobice u sebi sadrže veliki broj jedinjenja koja pozitivno utiču na naš organizam i olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatija su antocijanini, koji jačaju naš imuni sistem i flavonoidi, koji svojim antioksidantnim dejstvom oporavljaju oštećene ćelije organizma.

Crna zova je prava riznica zdravlja, a da je tako svedoči i podatak da je prvi izbor u lečenju prehlada, grip i kašalj, problemi sa sinusima i upale, zatvor, alergije, karcinomi, podizanje imuniteta (crna zova ima više procenata antioksidanata u odnosu na malinu, kupinu, brusnicu ili gođi bobice), eliminacija masti i holesterola iz organizma. Treba napomenuti da lekovita dejstva ispoljavaju samo cvet i bobice crne zove, dok su ostali delovi biljke nejestivi, jer sadrže toksine koji mogu dovesti do trovanja.

Čaj od crne zove

Već smo pomenuli u kojim sve slučajevima je dobro koristiti crnu zovu, a ovde ćemo predstaviti zdravstvene prednosti čaja napravljenog od ove biljke.

Jaka prehlada, grip i kašalj

Borba protiv prehlade, gripa i propratnih simptima, kao što je kašalj, su bolesti kod kojih se crna zova najviše primenjuje. Čaj crne zove je i odličan način zaštite od gripa u zimskim mesecima, tokom trajanja epidemije ili ukoliko putujete u područja gde vlada epidemija. Kada je pre 20-ak godina američka država Panama bila pogođena epidemijom gripa, njena vlada je javno podržala i preporučivala korišćenje ove biljke.

Crna zova u sebi sadži jedinjenja koja se zovu antocijanidini (antocijani) koja, osim što joj daju boju, stimulišu i jačaju imunitet i odbrambene sposobnosti organizma. Nekoliko studija je naučno dokazalo da aktivne materije koje se nalaze u crnoj zovi ublažavaju i eliminišu simptome prehlade i gripa. Konkretno, flavonoidi se vezuju za virus gripa, kao što su N1H1 ("svinjski grip") i N1H5 (poznatiji kao "ptičiji grip").

Ukoliko pijete čaj crne zove u prvih 48 sati prehlade, trajanje simptoma bolesti se skraćuje u proseku za 4 dana. Sastojci u čaju utiču na razbijanje i izbacivanje sekreta koji se nakuplja u bronhijama i otežava disanje. Za razliku od lekova protiv gripa, čaj crne zove ne izaziva propratne, neželjene efekte, kao što su pospanost i letargija.

Kako se pravi čaj od crne zove?

Čaj se pravi isključivo od osušenog cveta i bobica. U čajniku zagrejte vodu do ključanja. U šolju (200 ml) stavite 1 supenu kašiku osušene crne zove, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, kako bi cvet i bobice otpustile svoje lekovite sastojke. Nakon toga procedite čaj, zasladite po ukusu i pijte dok je još topao. Ukoliko koristite čaj za jačanje imunog sistema ili mršavljenje, možete ga konzumirati i kada je hladan.

Domaći sirup od crne zove

Tokom zimskih meseci, kada su prehlade i epidemije gripa neizbežne, jedna od mogućnosti da se zaštitite, ili brže izlečite je domaći sirup od crne zove.

Sastojci: 

tri i po šolje hladne vode

dve šolje crne zove (bobica)

kašika svežeg ili suvog seckanog korena đumbira

kašičica cimeta u prahu ili štapić cimeta

šolja meda

Priprema:

U šerpu nasuti vodu, crnu zovu, đimbir i cimet. Zagrevati sve do ključanja, a potom smanjiti toplotu i krčkati nekih 40-ak minuta, tj. dok se tečnost ne smanji na polovinu od početne. Skloniti mešavinu sa šporeta, izgnječiti bobice, procediti, a potom dodati med i dobro izmešati. Sipati u staklenu posudu, zatvoriti i konzumirati dva puta dnevno po jednu supenu kašiku. Deci davati polovinu doze.