Torta od palačinki: Najjednostavniji recept za početnike




Torte brojnim početnicima u kuhinji izazivaju prave muke prilikom prvih pokušaja u svladavanju recepta, baš zato je najjednostavnija torta od palačinki idealno rješenje.

Torta od palačinki punjena bademima i obogaćena vrhnjem zadovoljit će sve sladokusce, a priznat ćete s palačinkama je teško pogriješiti

Sastojci za palačinke:

- 5 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
- 50 g šećera - 50 g brašna
- 175 ml mlijeka
- 50 g rastopljenog maslaca, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
- 1/2 žličice praška za pecivo - prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka

 Sastojci za punjenje:

- 3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
- 25 g šećera u prahu
- 1/2 žličice vanilin šećera
- naribana korica jednog limuna
- 115 g mljevenih badema

Za premaz

 - oko 150 ml kiselog vrhnja

Priprema palačinki:

Posebno izmiksati snijeg od bjelanjaka,žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni maslac i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Od ove smjese ispeći četiri debele palačinke na umjerenoj vatri u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti, premazanoj otopljenim maslacem. Priprema punjenja: Postupak s jajima isti je kao i kod smjese za palačinke, bjelanjci odvojeno, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati mljevene bademe.

Završno slaganje torte:

U kalup za tortu, najbolje obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posipano šećerom u prahu.