Šta su GMO i GM hrana?




Genetski modificirani organizam, ili GMO, je organizam koji je svoj DNK izmijenio ili modificirao na neki način pomoću genetskog inženjeringa.
U većini slučajeva GMO su izmijenjeni DNK iz drugog organizma, bilo da je to bakterija, biljka, virus ili životinja; ti se organizmi ponekad nazivaju "transgeni" organizmi.

Genetika pauka koji pomaže papričici da proizvodi svilu, na primjer, mogla bi se unijeti u DNK obične koze. Zvuči nakaradno, ali to je točan postupak koji se koristi za uzgoj koza koje u svom kozjem mlijeku proizvode proteine ​​svile, objavio je Science Nation. Njihovo se mlijeko zatim skuplja, a protein svile se zatim izolira kako bi se stvorio lagan, ultra jak svileni materijal sa širokim spektrom industrijske i medicinske upotrebe.

Vrtoglavi spektar kategorija GMO-a dovoljan je da umanji um. CRISPR, novo sredstvo za uređivanje genoma, omogućio je genetičarima da uzgajaju GMO svinje koje blistaju u mraku umetanjem genetičkog koda meduze bioluminescence u svinjsku DNK. CRISPR otvara vrata genetskim modifikacijama koje su bile nezamislive prije samo deset godina. Ovo su više usporedno divlji primjeri, ali GMO su već vrlo česti u poljoprivrednoj industriji. Najčešće genetske modifikacije dizajnirane su za stvaranje usjeva s većim urodom, konzistentnije proizvode i otporne protiv štetočina, pesticida i gnojiva.

Genetski modificirana hrana

Prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci (dio Nacionalnog centra za biotehnološke informacije, ili NCBI), genetski proizvedena ili GM, hrana je ona koja je imala strane gene drugih biljaka ili životinja umetnutih u svoje genetske kodove. To je rezultiralo hranom koja je konstantno aromatizirana, kao i otpornom na bolesti i sušu.

Međutim, NCBI također održava popis potencijalnih rizika povezanih s GM hranom, uključujući genetske promjene koje mogu uzrokovati štetu okolišu. Konkretno, moguće je da modificirani organizmi mogu biti urođeni prirodnim organizmima, što dovodi do mogućeg izumiranja izvornog organizma. Na primjer, stablo banane razmnožava se u potpunosti metodama kloniranja. Sama banana je sterilna. Daleko, najveća upotreba GMO tehnologije je u poljoprivrednim kulturama velikih razmjera. Najmanje 90% soje, pamuka, uljane repice, kukuruza i šećerne repe prodane u Sjedinjenim Državama genetski je inženjerirano.

Ubrzano je usvajanje kukuruza otpornog na herbicide, koji je bio sporiji prethodnih godina, dosegnuvši 89% američkih površina kukuruza u 2014. i 2015. godini, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.
Jedna od najvećih privlačnosti za široko prihvaćanje GMO usjeva je otpornost na štetočine. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedna od najčešće korištenih metoda za uključivanje otpornosti štetočina u biljke je putem bakterije Bacillus thuringiensis (Bt), bakterije koja proizvodi proteine ​​koji odbijaju insekte. GMO usjevi koji su modificirani s Bt genom imaju dokazanu otpornost na insekte štetočine, smanjujući na taj način potrebu za širokim raspršivanjem sintetičkih pesticida.

Jesu li GMO sigurni?

Aktivisti koji se bave anti-GMO-om tvrde da GMO potrošačima može uzrokovati okolišnu štetu i zdravstvene probleme. Jedna od takvih organizacija protiv GMO-a je Centar za sigurnost hrane, koji genetski inženjering biljaka i životinja naziva potencijalno "jednim od najvećih i najneraznovitijih izazova okoline 21. stoljeća".

"Genetski modificirana hrana povezana je s toksičnim i alergijskim reakcijama, bolešću, sterilnom i uginulom stokom i oštećenjem gotovo svih organa proučenih u laboratorijskim životinjama", prema podacima Instituta za odgovornu tehnologiju, skupine aktivista protiv GMO-a. "Većina razvijenih zemalja ne smatra GMO sigurnim", navodi se u Projektu koji nije GMO.

"U više od 60 zemalja širom svijeta, uključujući Australiju, Japan i sve zemlje Europske unije, postoje značajne restrikcije ili otvorene zabrane proizvodnje i prodaje GMO-a." Dok ste sijeli neprofitni je ekološki čuvar koji se usredotočio na svoje istraživanje kako korporativne akcije utječu na naše okruženje, uključujući proizvodnju hrane. Prema Christy Speesu, voditelju programa tvrtke As You Sow, GMO hrana je opasna "jer su modifikacije usredotočene na otpornost na otrovne tvari, poput pesticida i određenih gnojiva. Kada se primijene opasne kemikalije, biljke ih koriste za rast i sama hrana može biti štetna za naše zdravlje. "