Ljekovite biljke, Recepti, Vicevi, Ispovijesti, Zanimljivosti, Novosti, Vijesti, Sport i mnogo vise
Čorokotovo ulje/crnog kima
Čorokot, poznat još i pod nazivima čurekot, crni kim, kalinji ili Nigella sativa pripada familiji Ranunculaceae i uzgaja se najviše na prostorima Egipta, Sirije, Pakistana, Indije, Pakistana i Etiopije gdje u uvjetima visokih temperatura te rijetkih i slabih oborina daje ulje izvanrednog hemijskog sastava.
Imunitet
Imunitet omogućava organizmu da prepozna strana tijela te ga štiti od njihovog štetnog djelovanja. Ovdje se najčesće radi o bakterijama, virusima i parazitima. Ako naš imuni sistem besprijekorno funkcionira vrlo je vjerovatno da nećemo ozbiljno oboljeti čak ni u slučaju da smo direktno izloženi uticaju raznih uzročnika bolesti, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Oslabljen imunitet dovodi do čestih infekcija, dok je njegova hiperaktivnost preduslov za nastajanje alergija i autoimunih bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo).
Stoga uravnotežen imuni sistem predstavlja osnovu za zdravo funkcionisanje organizma i održavanje zdravlja. Crni kim ima imunomodulatorno djelovanje, što znači da pojačava ili smanjuje reakciju imuniteta, ovisno o stanju organizma.
Jačanje rada imuniteta ključno je za obranu protiv vanjskih napadača – virusa, bakterija, gljivica i parazita. Međutim, kod nekih ljudi reakcija imuniteta je pretjerana, pa dolazi do autoimunih bolesti. Snažno imunomodulatorno djelovanje ulja crnog kima ključno je i u tretiranju alergija, multiple skleroze, crohnove bolesti, dijabetesa, dermatitisa i psorijaze.
Dosadašnja istraživanja čorokotovog ulja pokazuju da se njegovo višestrano djelovanje na razna oboljenja proteže najvećim dijelom upravo putem jačanja (stimuliše rast T- i B-limfocita) i regulacije imunog sistema (imuno-modulatorno dejstvo). Zbog njegovog izuzetno povoljnog dejstva na imunitet koji ima ključnu ulogu pri očuvanju zdravog organizma, čorokotovo ulje je preporučljivo kao podloga svim, u nastavku, navedenim recepturama. Receptura za jačanje imuniteta:
Ova receptura predstavlja podlogu svim ostalim u nastavku navedenim recepturama. Uzimajte čorokotovo ulje tri puta na dan prije jela ili uz jelo po jednu supenu kašiku (djeca po jednu čajnu kašiku). Preventivno, u cilju održavanja jakog imuniteta se uzima jedna supena kašika dnevno prije doručka (djeca uzimaju jednu čajnu kašiku). Preventiva je preporučljiva naročito u zimskom periodu i situacijama u kojima smo izloženi stresu (stres utiče na slabljenje imuniteta). Ulje treba uzimati najmanje 8 sedmica da bi se osjetili prvi efekti na imunitet, a preporučljivo je dugoročnije uzimanje naročito kod ljudi izloženih permanentnom stresu i sa sklonostima nepravilnoj ishrani. Miris i okus
Sjemenke čurekota (crnog kima) su obavijene čahurama i šire aromatični začinski miris koji podsjeća na anis, a uspoređuje se i s mirisom kamfora.
Okus mu je lagano gorak i pikantan i nerijetko se dodaje hljebu kao aroma. U BiH se u mjesecu Ramazana najbolje osjeti ovaj miris iz lokalnih pekarica sa lepinica, tzv. ramazanija, koje se posipaju čorokotovim sjemenom. Ljutina čorokota (crnog kima) je srazmjerna sadržaju eteričnog ulja u njegovom sjemenu a sadržaj samog eteričnog ulja varira u ovisnosti o klimatskim uslovima uzgoja i roka žetve. Ponekad ćemo naći informacije na internet portalima da ljutina čorokotovog ulja direktno utiče na obim njegovog zdravstvenog efekta, što je samo djelimično tj. uslovno tačna informacija.
Eterična ulja doista spadaju u aktivne supstance čorokota ali dejstvo čorokota je zasnovano na sinergijskim efektima preko 100 aktivnih supstanci a ne samo par vrsta eteričnih ulja. Po pravilu je ulje iz etiopije ili nekih dijelova Indije ljutog okusa, što ukazuje na visok procenat eteričnih ulja. Međutim, obzirom da ulja egipatskog i sirijskog porijekla pokazuju fantastična blagotvorna dejstva a nisu pretjerano ljuta nego više orašastog okusa može se izvesti zaključak da je procenat eteričnog ulja zastupljen u ovim uljima sasvim dovoljan za promicanje blagotvornih efekata. Osim toga su ulja cijeđena iz egipatskog odnosno sirijskog sjemena mnogo prijatnijeg okusa i time lakša za konzumaciju.
Zbog sastava svojih sjemenki sa više od 100 aktivnih supstanci Nigella sativa (čorokot / crni kim) je u pogledu blagotvornih dejstava superiorna u odnosu na većinu ostalih biljki. Najzastupljenije supstance u čorokotovom ulju su bjelančevine (21%), masnoće (35%) i ugljikohidrati (38% ). Preostalih 6% su minerali (kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor …), vitamini (A, C, B1, B2, B6, E), saponini i ostale supstance među kojima su i supstance za izrazitim zdravstvenim efektima koje su karakteristične za čorokot kao Nigellon i Timokinon. Od masnih kiselina najzastupljenija je linolna kiselina (Omega-6). Nju slijede oleinska i palmitinska kiselina te u manjem postotku stearinska, linolenska (omega-3) i dr. Uz zasićene i nezasićene masne kiseline, ulje sadrži i eterična ulja čija koncentracija, u zavisnosti od klimatskih uslova kultivisanja, varira između 0,4 i 2,5%.