Breza - drvo koje liječi


Breza (Betula pendula) je bjelogorično vitko drvo prepoznatljivo po bijeloj kori.

Raste u svim dijelovima Europe i Azije te je od velike važnosti u biljnoj medicini.

Oduvijek je cijenjena u mnogim narodima diljem svijeta, a posebice kod Indijaca, Indijanaca i Sibiraca. U 12. je stoljeću sveta Hildegarda preporučivala cvjetove breze protiv rana i čireva sa sporim zarastanjem.

U 16. stoljeću talijanski liječnik Mattioli otkrio je izvanrednu učinkovitost breze protiv kamenaca u bubregu i mjehuru, nazvavši je "stablom protiv bubrežnih bolesti".

Breze iz Sibira poznate su po tome što na njima raste iznimno ljekovita parazitska gljiva - čaga. 

Ljekovitost breze

 Listovi i pupoljci breze sadrže saponin, tanine, eterična ulja, saharoze, betulin, smole, vitamin C. U brezovu katranu nalaze se gvajakol i krezol – tvari koje imaju ljekovito i antiseptično djelovanje, pa se često koriste protiv kožnih bolesti.

Breza je najcjenjenija kao diuretik te se koristi za pospješivanje mokrenja, protiv kamenaca, bubrežnih bolova i albuminurije. Potiče znojenje i liječi bolesti mjehura.

 Listovi breze smanjuju kolesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre. Srčani edemi uzrokovani oslabljenom cirkulacijom, arterijskom hipertenzijom i aterosklerozom također se liječe uz pomoć breze.

 Breza preporučuje se i u liječenju gripe, prehlade i kroničnih upala sinusa. Snižava temperaturu, ublažava glavobolje i jača imuni sustav. 

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka. Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju i razgrađuju trombove. Preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa. Breza se upotrebljava i kod bolesti izazvanih radijacijom.

 Čajevi od listova i pupoljaka uspješno pomlađuju tkivo i ubrzavaju zacjeljivanje bez ožiljaka čak i dubokih rana. Breza također poboljšava koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam.

Pripravci od breze 

Pripravci od breze mogu se koristiti lokalno i oralno. U liječenju se rabe pripravci od listova, pupoljaka, kore i soka, a značajni su i njena smola i ugljen.

Najbolje ih je sakupljati u proljeće kad su ljekovite tvari najaktivnije. Berite najkrupnije pupoljke i najmekše listove. Sok se skuplja kod breza promjera šireg od 20 centimetara na visini od jedan metar iznad zemlje.

 Da biste skupili sok, u proljeće prepilite jednu granu. Ako je dovoljno velika može dati četiri do pet litara, koje ulijte u staklenu posudu.

 Koru skidajte tako da se prirodno odvaja, u kružnim trakama. Rese berite prije nego što se muški cvjetovi oslobode peluda, a ženski oplode.

 Listovi breze 

 Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje. Osušeni se koriste kao čaj za bolesti koje nastaju zbog viška vode, a mladi se listovi mogu upotrijebiti za salatu.

 Sok i vino breze 

 Imaju moćno detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, pomažu kod ateroskleroze, gojaznosti, cistitisa, edema, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Preporučena dnevna doza je jedna žlica.

 Kora 

 Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Dobra je kao diuretik, digestiv i antipiretik.

 Pupoljci 

 Čiste bubrege i imaju antimikrobno, diuretsko i antibiotsko djelovanje.