Šumska Jagoda

Trajna mala zeljasta biljka,visoka do 20 cm.Rizom je crn,razvijen,valjkast i malo kos iz njega izbijaju stabiljke,listovi po zemlji polegle vreže ili loznice pomoću kojih se jagoda razmnožava.Cvijeta od Aprila do Jula.Raste svuda a najviše po planinskim krčevinama do 1600 m nadmorske visine.Može se gajiti kao i pitoma jagoda sađenjem ožiljenih vreža,najbolje krajem ljeta ili početkom jeseni čim padne dobra jesenja kiša.
 Za Ljekovite svrhe:
Upotrebljava se rizom,list,trava u cvijetu i zreo plod.Rizom se vadi u jesen ili rano u proljeće,opere i očisti i brzo osuši.List a pogotovo rizom je vrlo opor zbog obilja tanina.Rizom je tipična taninska droga čije dejstvo slično srčenjaku  i travi od srdobolje i može ih zamijeniti.Prisustvo tanina i flavonoida u listu objašnjava uspiješnu upotrebu protiv proliva,dizenterije,raznih želudačno-crijevnih zapaljenja,a spolja protiv upala hemoroida(šuljeva),i za ispiranje usta pri lošem zadahu.
Djeluje i diuretično: mokraća je ružičasta a stolica crvenkasta što ne treba da uplaši bolesnika.
Zrele jagode su najprijatnije voće i najzdravije.Sok ,marmelada,kompot,sirup itd.
Osušene zrele šumske jagode dodane u najmanjoj količini(makar 10%) nekom čaju,osobito za djecu,bolesnike i trudnice,potpuno ga osvježava svojom divnom aromom,osvježavajućom kiselinom i lijepom ružičastom bojom.