U plodu divlje i gajene mrkve,šargarepa ima etarskog ulja,masnog ulja i drugih sastojaka.Boja korijena potiče od karotena (provitamina A).
U korijenu ima još šećera,pektina,kalijumovih i drugih soli i vitamina B (Be).Sok (pola litre) iscijeđen iz nastruganog korijena upotrebljava se protiv dječijih glista (oksitura).Poslije dva sata uzme se ricinusovo ulje za čišćenje.Mrkva je korisna protiv proliva,šećerna bolesti,za lakše mokrenje.
Diuretični čaj od plodova štitarice:
po 20 gr. plodova mrkve,peršuna celera,anisa i kima.
Jedna supena kašika ove smijese se popari sa 2 dl. ključale vode,ostavi 3-4 sata i popije prije jela u toku dana.
Sastav i ljekovitost mrkve
Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka. Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebice kod djece. Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine. Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.
Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje, posebice mrkva, najučinkovitije štiti kardiovaskularno zdravlje. Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni kolesterol, te podiže razinu dobrog HDL kolesterola. Nijedna biljka bolje od mrkve ne zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a uspješno tjera i dječje gliste.
Zbog vrijednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina kao što su skorbut i rahitis. Sok od mrkve odličan je za pospješivanje mokrenja, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta. U vanjskoj primjeni mrkva zacjeljuje i ublažava čireve, opekotine, ekceme, rane i zagnojenja. Mrkvine stabljike obiluju mineralnim solima, a obliku uvarka ili kupelji djeluju protiv afti.
Redovito konzumiranje mrkve:
- smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto
- štiti vid
- potiče probavu i rad jetre
- štiti od nekolikih vrsta raka
- čuva zdravlje srca i krvnih žila
- jača imunitet
- pomaže kod proljeva
- poboljšava izgled kože
- čisti organizam