Bundeva je povrće slatkog i brašnastog mesa žute boje, te narančaste kore koja može težiti od 10 kilograma na dalje. U stotinu grama njenog ploda nalazi se nešto manje od 30 kalorija, i 90 posto vode zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Povrh svega, redovita konzumacija snižava loš kolesterol u krvi.
2. Zaštitnik imuniteta
Boja njenog mesa i kore sugerira da je riječ o povrću bogatom beta karotenom. Riječ je o antioksidantu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Osnaživanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K koji se također nalazi u ovom povrću te kalij, kalcij i željezo.
3. Potiče rad probave
U bundevi se nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana. Pektin i celuloze poboljšavaju probavu i umiruju želučane teškoće, pa se veća konzumacija ove namirnice preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog crijeva.
4. Izvor proteina
Od mesa bundeve, mnogo kaloričnije i hranjivije su njene koštice u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina pa se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Proteini nadomještavaju oštećene i odumrle stanice bubrega, jetre i mišića, kao i kose, noktiju i kosti.
Od mesa bundeve, mnogo kaloričnije i hranjivije su njene koštice u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina pa se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Proteini nadomještavaju oštećene i odumrle stanice bubrega, jetre i mišića, kao i kose, noktiju i kosti.
5. Čuvar prostate
Ulje iz sjemenki bundeve lako je probavljivo, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija osobito se preporučuje muškarcima jer blagotvorno djeluju na upalne procese prostate, te preventivno djeluje protiv kancerogenih promjena na ovom dijelu tijela.
Savjet plus:
Bundeva se odlično sljubljuje s začinima poput muškatnog oraščića, cimeta, majčine dušice, peršina, lovora i kadulje. U našoj fotogaleriji pronađite par ideja za pripremu bundeve.
Ulje iz sjemenki bundeve lako je probavljivo, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija osobito se preporučuje muškarcima jer blagotvorno djeluju na upalne procese prostate, te preventivno djeluje protiv kancerogenih promjena na ovom dijelu tijela.
Savjet plus:
Bundeva se odlično sljubljuje s začinima poput muškatnog oraščića, cimeta, majčine dušice, peršina, lovora i kadulje. U našoj fotogaleriji pronađite par ideja za pripremu bundeve.