
Koštice lubenice zbilja su zdrave. Sadrže vlakna potrebna za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita, a također se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. One sadrže i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne žile te pozitivno djeluju i u slučajevima hipertenzije, angine pectoris i arteroskleroze.
No, da ne bismo pričali samo o košticama, evo i jednog konkretnog recepta, kojeg možete iskoristiti u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli, ali ga možete spremiti i u svakoj drugoj prilici, jer neće štetiti, a imat će pozitivan utjecaj na organizam:
Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procijedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični okus neće biti po volji, slobodno je pomiješajte s raznim sokovima.
Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi tokom cijele godine. Preko ljeta koštice osušite i sačuvajte, pa ako vam se da, dok vani pada snijeg, vi lijepo uživajte u zdravom piću od koštica iz lubenice. Živjeli!
Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procijedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični okus neće biti po volji, slobodno je pomiješajte s raznim sokovima.
Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi tokom cijele godine. Preko ljeta koštice osušite i sačuvajte, pa ako vam se da, dok vani pada snijeg, vi lijepo uživajte u zdravom piću od koštica iz lubenice. Živjeli!