Bosiljak je kod nas veoma omiljeno cvijeće.To je miris i cvijeće starijeg svijeta,inače doneseno je iz Indije.Cijela biljka je prijatnog mirisa a najviše listovi.Ukusa je gorkog i aromatično ljutog.Bere se nadzemni dio biljke u cvijetu i suši u hladu na promaji.Bosiljak se koristi kao sredstvo za umirivanje uzbuđenog nervnog sistema,protiv gasova nadimanja i tegoba u organima za varenje u obliku začina u jelima ili u obliku čaja poslije jela.

PRIPREMA ČAJA OD BOSILJKA: 1 do 2 do vrha pune čajne žličice bosiljka (posušene cvatuće grane) prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 10 do 15 minuta procijedimo. Čaj se pije neslađen i samo po jednu šalicu, po potrebi. Kod kroničnog napinjanja i vjetrova može se redovito uzimati ovaj čaj i to 2 puta dnevno po jednu šalicu. Osmi se dan kura prekida i nastavlja poslije 14 dana, ponovno tijekom osam dana.
BOSILJAK KAO ZAČIN: Ova je biljka vrlo omiljeni začin, posebno zbog ugodna mirisa, koji blago stimulativno djeluje na probavu. Već je u starom vijeku poznati dodatak masnim jelima da bi se lakše probavila. Svježe listove možemo dodavati različitim juhama, ali se dodaju i u dijetnu hranu, jer sprečavaju lučenje soli. Bosiljak s ružmarinom i kaduljom daje pečenim i kuhanim ribama poseban okus, a sladokusci ga redovno koriste kao dodatak raznim salatama, sirnim namazima, varivima i sl. U svim prilikama najbolje je bosiljak dodavati u svježem stanju, neposredno prije posluživanja jela. Suhi listovi mogu se samljeti u prah i tako koristiti. Stoga savjetujemo, pokušajte jelu poboljšati okus bosiljkom, a time ćete poboljšati i probavu.