Majčina dušica


Dugovječna zeljasta biljka,polugrmić,svega pedalj visok.Zbijeno i gusto busenje sastoji se od poleglih,vrlo tankih crveno mrkih izdanaka i vreža iz kojih se dižu mnogobrojni uspravni ogranci obrasli sitnim jajastim listićima i okruglim cvastima.Cvjetići su ružičaste boje.Cvjeta preko cijelog ljeta.Treba napomenuti da majčinu dušicu treba brati pažljivo.Nikako se ne smije čupati,jer se time biljka uništava.Treba odsijecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvijetu i to makazama.Ljekoviti sastojci se nalaze jedino i isključivo u listu i cvijetu.Zato treba da se poslije sušenja skinu list i cvijet,a stabiljke odbace.List i cvijet hermetički zapakovati da sačuva svoje mirisne i ljekovite sastojke.Majčina dušica nije otrovna.Primjenjuje se naročito kao lijek za želudačne tegobe i bolesti organa za disanje.Majčina dušica a jos više njeno etarsko ulje i timol daju se protiv crijevnih parazita,naročito protiv dječijih glista.Netreba je kuhati već samo popariti i odmah poklopiti da ne bi isparili ljekoviti sastojci.

Čaj za liječenje čira u stomaku:Pomiješati jednake količine majčine dušice i žalfije,2 supene kašike smjese sipati u pola litra ključale vode i ostaviti pokriveno 15 minuta.Ohlađeni se čaj pije više puta na dan u gutljajima. 

Za bolje varenje 

Pomešati jednake delove kamilice, pitome nane, matičnjaka, očajnice i majčine dušice. Punu kašiku ove mešavine preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji oko jedan sat, a nekada i dva sata ukoliko se želi jači lekovitiji čaj. Proceđen čaj piti pre jela, a zaslađen medom posle. 

Lakše iskašljavanje 

Pomešati po 20 g miloduha, nane, majčine dušice, podbela i lista crnog sleza. Jednu kašiku ove smeše popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti. Kada se smlači, procediti i toplo popiti. Ovo ponavljati četiri do pet puta dnevno, a čaj se može zasladiti medom.