Grožđe na latinskom nosi naziv Vitis vinifera, a plod je glatke teksture i slatkog, suvog ili oporog ukusa. Prozirno meso obavija kožica. U 100 grama svežeg voća ima 69 kcal, a dobar je izvor vitamina C i sadrži fosfornu kiselinu, sve vitamine grupe B, osim B12, i povoljno utiču na nervni sistem. Problem visokog krvnog pritiska možete umanjiti čašom vina uz ručak ili večeru, što smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Grožđe je, inače, idealno za jesenje dete. Ubrzava protok mokraće kroz bubrege i urinarni trakt. Deluje kao prirodni tonik, a uz to je i izrazito hranljivo. Semenke treba pažljivo žvakati jer se u njima nalazi aktivna supstanca koja deluje na smanjenje holesterola.
Od grožđa mogu da se pripreme izvrsni džemovi i želei, kao i nadev za pitu. Suvo grožđe koristi se za pravljenje slanih i slatkih jela.
• 5 kg očišćenih zrna crnog grožđa,• 300-500 g šećera,• 1,5 l vode
Priprema:
Operite grožđe, odstranite peteljke, a zrna sameljite mlinom za meso, a zatim propasirajte.
Dobijeni sok stavite u emajliranu posudu, dodajte vodu i kuhajte 15 minuta. Dodajte zatim šećer i kuhajte još 10 minuta.
Sok sipajte dok je vruć u prethodno pripremljene i zagrijane flaše, zatvorite flaše, pokrite ih i ostavite da se ohlade.