7 namirnica protiv zatvora


Zatvor je čest problem koji može imati mnogobrojne uzroke. Uvek je poželjno konsultovati svog lekara i obaviti preporučene analize, ali, naravno, i pomoći sebi na prirodan način, ishranom.

 Ne znamo kakva je statistika kod nas, ali u Americi je procena da otprilike svaki treći stanovnik pati od zatvora, posebno osobe starije od 65 godina. Pri tome se kao konstipacija (zatvor) definiše stanje kad osoba ima manje od tri pražnjenja creva nedeljno. Evo koje namirnice za ublažavanje konstipacije preporučuju nutricionisti, na osnovu rezultata naučnih istraživanja.

  - Ražani hleb.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition ukazuje da ražani hleb deluje bolje od pšeničnog hleba, pa čak i od laksativa, u ubrzavanju prolaska hrane kroz creva. Naravno, ovde se misli na integralni ražani hleb (od celog zrna). U prodaji, ražnim hlebom se obično naziva hleb koji je pravljen od pomešanog ražanog i pšeničnog brašna, ali se mogu naći i hlebovi od čistog integralnog ražanog brašna, pa potražite prevashodno njih.

- Laneno seme. Istraživanja obavljena na miševima su pokazala da konzumacija lanenog semena može da poveća i brzinu i učestalost prolaska stolice kroz creva. Laneno seme sadrži bilna vlakna, omega 3 masne kiseline, kao i magneziju, koji sam po sebi ima laksativni efekat. Međutim, da biste iskoristili hranljive sastojke lanenog semena, neophodno je da ga pre upotrebe sameljete, pošto ima veoma tvrdu opnu koja teško može da se svari.

-  Probiotici.

Jogurt, kefir i ostali mlečni proizvodi sa bakterijskim kulturama poboljšavaju sastav crevne flore, ali i pomažu kod zatvora. Nekih 11 proučavanja pokazala su da je uzimanje probiotika, pored ostalih koristi, ubrzalo i prolazak stolice kroz creva. U odlične izvore probiotika spadaju miso supa, kiseli kupus i uopšte fermentisana ukiseljena zimnica.

- Voda.

Kad nastoje da se reše zatvora, mnogi ljudi biraju hranu posebno bogatu biljnim vlaknima. Ali, biljna vlakna su samo pola priče, pošto je dovoljan unos vode suštinski važan za redovno pražnjenje creva. Jedno istraživanja na oko 11.000 ispitanika pokazala je da je mali unos vode obično bio prethodnik pojave zatvora. Opšta preporuka je da se popije 8 čaša vode ili tečnosti dnevno (tu ne spadaju kafa i gazirani napici), ali to je individualno i zavisi od starosti, klime i dnevne aktivnosti. U svakom slučaju, ako patite od konstipacije, poželjno je da pijete više vode.

- Zrele banane.

Dok zelene ili nezrele banane mogu da izazovu zatvor, pošto imaju dosta skroba, za zrele važi suprotno. Pektin koji sadrže zrele banane doprinosi boljem kretanju creva. Zrele banane su one koje su meke, na njihovoj kori obično počnu da se pojavljuju braon tačkice.

- Kivi.

Jedno proučavanje je utvrdilo da su osobe sa problemom konstipacije, koje su jele po dva kivija dnevno, smanjile upotrebu laksativa, i poboljšale redovnost stolice. Ova slatka tropska voćka je pored toga i veoma ukusna i uglavnom se može nabaviti cele zime u piljarama i supermarketima. Suve šljive.

- Suve šljive 

su poznati narodni lek protiv zatvora. Njihovu upotrebu podržava i nauka. Pregled nekoliko proučavanja je pokazao da su osobe sa problemom konstipacije, koje su jele suve šljive, imale 25% više stolica nedeljno u odnosu na one koje su koristile psilijum kao suplemant. Šljive ne samo da su izvor biljnih vlakana, nego i fruktana i sorbitola, biljnih šećera koji imaju laksativni efekat.