Paradajz štiti od raka želuca


Nedavno proučavanje utvrdilo je da paradajz ometa rast i širenje ćelija raka želuca, što je samo još jedan razlog više da se konzumira ovo zdravo povrće.

 Dva istraživačka tima, iz SAD i Italije, analizirali su kako komponente ekstrakta paradajza dve italijanske sorte delovale na maligne promene na ćelijama sluzokože želuca. Njihovo proučavanje je pokazalo da ekstrakt obe ispitane vrste paradajza zaustavlja rast i blokira razmnožavanje malignih ćelija. Po rečima istraživača, tretman ekstraktom paradajza je uticao negativno na ćelijske procese u malignim ćelijama, blokirajući sposobnost tih ćelija da migriraju. Takođe, taj tretman je prekidao normalni ćelijski ciklus malignih ćelija, što je na kraju dovodilo da apoptoze (indukovane ćelijske smrti) malignih ćelija.

 “Tretman paradajzom je uticao i na sposobnost ćelija kancera da rastu i u prianjajućem i u polučvrstom medijumu, smanjujući sposobnost ćelija da migriraju. Na ne-malignim ćelijama nije primećen nikakav toksičan efekat”, napisali su istraživači u članku koji je objavljen u časopisu Journal of Cellular Physiology. Autorka ovog istraživanja, Danijela Barone, napomenula je je da efekat paradajza izgleda nije povezan sa nekom specifičnom komponentom paradajza za koju se zna da je antikancerogena, na primer likopenom. Po njenim rečima, blagotvorni efekti paradajza potiču od korišćenja ove voćke kao celine. A prof. Antonio Đordano, jedan od istraživača, dodao je da ovo otkriće otvara put i za stvaranje komplementarne strategije konvencionalnom lečenju raka želuca.