Magnezij – najvažniji mineral u organizmu


Magnezij je jedan od najznacajnijih minerala u organizmu, iako cak i njegova funkcija do kraja nije poznata. Njegov znacaj za cjelokupni metabolizam dokazuje cinjenica da je važniji od soli, kalcija i kalija, jer upravo je on zaslužan za njihovu regulaciju u organizmu.

Naime, s njegovim manjkom dolazi do metabolicke neravnoteže, koja može utjecati cjelokupnu kvalitetu života.

 Jedan od prvih znakova manjka magnezija u organizmu je upravo pojava grcenja mišica i sindroma nemirnih nogu, pa se zbog toga osobama koje se bave raznim fizickim aktivnostima, te ako fizicki rade, preporucuje uzimanje magnezija kao dodatka prehrani.

 Nedostatak magnezija takoder može uzrokovati menstrualne grceve i pojacati simptome PMS, uzrokovati nesanicu ili loš san, glavobolje i migrene, utjecati na hormonalnu ravnotežu, pa i regulaciju drugih minerala u organizmu.

 Dovoljne kolicine magnezija u organizmu djelovat ce povoljno na cjelokupno zdravlje i raspoloženje, te razine energije, potrebne za obavljanje dnevnih aktivnosti.

 Preporucena dnevna doza magnezija za djecu stariju od cetiri godine te odrasle je 400 mg.

 Zbog toga je vrlo važno, u svoju prehranu što više ukljuciti namirnice bogate magnezijem.

Zeleno lisnato povrce – špinat (najbogatiji magnezijem), blitva, zelena salata, kelj … Orašasti plodovi i sjemenke – Bademi, orasi, lješnjaci, koštice od bundeve, sjemenke od suncokreta, lanene sjemenke… Jogurt i kefir Riba – Losos, tuna i skuša su posebno bogate Ostalo povrce (i voce)- Crvene rotkvice, articoke, komorac, smokve, banana Tamna cokolada (kakao)