Najbolje namirnice za detoksikaciju


Velik dio vas je barem jednom osjetio simptome kao što su glavobolja, osjecaj iscrpljenosti te otežani rad probave. Sve su to simptomi koji tijelu daju signal kako je vrijeme za detoksikaciju ili cišcenje organizma. Jednostavno je teško odoliti slasnoj i nezdravoj hrani koju najviše konzumiramo tijekom proslava, ali i blagdana.

Nema ništa loše u tome da se ponekad pocastite s malo hrane koja u sebi nema puno vlakana niti vitamina. Važno je da svaki put kada posegnete za ovakvim namirnicama svom tijelu priuštite cišcenje uz pomoc kojeg ce se riješiti svega štetnog, što bi na bilo koji nacin moglo naškoditi zdravlju organizma.

 Mnoge bolesti dolaze zbog toga što se ne obavlja redovita detoksikacja, jer se u organizmu zadržavaju otrovi kojima tamo nije mjesto. Detoksikacijom se cisti organizam od tvari zbog kojih slabi imunitet. Nju je potrebno napraviti barem dva puta na godinu, a zbog ubrzanog nacina života pokazalo se da uskoro ni ta dva puta više nece biti dovoljna.

 Covjek u zadnje vrijeme jako malo vremena posvecuje zdravim obrocima, a umjesto toga se odlucuje za brzu hranu koja u sebi nema dovoljno važnih nutrijenata. Dozvolite bubrezima, crijevima i jetri da malo odmore i pomozite im svojim angažmanom.

 Cišcenje organizma možete ostvariti uz pomoc povrtnih nemasnih juha te raznih variva. Ovdje su važne namirnice poput brokule, cvjetace i prokulica. Sve te namirnice u sebi imaju klorofil koji pomaže u cišcenju jetre. Ne zaboravite na ciklu, celer i mrkvu, jer svi oni u sebi imaju dovoljnu kolicinu C vitamina.

 Necete pogriješiti ako svoj organizam obogatite kruškama, grejpom i jabukama. Svi oni u sebi imaju topljiva prehrambena vlakna koja pomažu u smanjivanju kolesterola.

Obogatite prehranu povrtnim salatama prelivene maslinovim uljem te mlijecnim proizvodima koji u sebi imaju važne probiotike. U trenucima dok je tijelu potrebna detoksikacija izbjegnite bilo kakve dijete koje bi mogle još više opteretiti vaš organizam. Vašem tijelu sada treba velika kolicina vitamina, minerala i vlakana. Povecajte broj laganih obroka.