Ne stežite bešiku: Šta se događa kada odlažemo odlazak u WC?


Ako "zategnete" mokraćni mjehur predugo, ne odlazite u WC, imate rizik od ozbiljne infekcije mokraćnog mjehura, a neizravno i pojavu krvnih ugrušaka. 


To je ono što se dogodilo s bejzbol igrača u New York Mets Matt Harvey, koji je propustio igru ​​zbog „nespecifične bolesti”, a kasnije je objasnio da je urin predugo zadrzavao, što je dovelo do stvaranja krvnog ugruška.

 "Moram se izmokravati cesce nego zadrzavati urin", rekao je Harvey skupini novinara. 

Direktor urološke onkologije na Sveučilištu Southern California Sakman Se je rekao da se zbog infekcije mjehura mogu pojaviti ugrusci krvi u mokraći. To je razdraženo, bolno i mogu se pojaviti krvni ugrusci koji upucuju na infekciju , a to je mnogo ozbiljnije nego  upala mokraćnog sustava.

 "Ako zadržite previše urina ili ne mokrite, mogu se na kraju izazvati infekcije. Problem je ako je to navika, a ne privremena pojava ", rekao je Sakman.

Zbog fizionomije, i kraćih mokraćnih kanala, žene su sklonije upali, i oko 50 odsto žena je ima bar jednom u životu. Ipak, dok žene to mnogo lakše prepoznaju, muškarci obično ne znaju šta su simptomi infekcije, pa često dođe do pojave krvi u urinu pre nego što odu kod lekara.

"Krv u mokraći svakako jeste razlog za brigu jer može da bude znak većeg problema", kaže dr Šakman, ali dodaje da je najčešće u pitanju infekcija.