Ovo su najbolje vrste voća i povrća za vaše zdravlje


Ako želite unijeti maksimalne količine korisnih sastojaka od voća i povrća, trebali biste uzeti u obzir vrstu koju kupujete.

Botaničar Džejms Vong iz Velike Britanije sastavio je vodič za odabir najboljih tipova voća i povrća i to prema njihovim korisnim sastojcima.

Recimo, prema njegovom istraživanju, bebi paradajz šljivar sadrži čak 30 odsto više zdravog likopena, u odnosu na čeri, kao i mnogo više fitonutrijenata u odnosu na sortu volovsko srce. 

Pogledajte njegovu listu najmoćnijeg voća i povrća:

rajčica

Sorte paradajza ocenjivane su prema količini fitonutrijenata koje sadrže.

Najbolji izbor: Bebi šljivar 
Najpopularnije: Volovsko srce

Citrusi 

Citrusi su ocenjivani prema tome koliko antioksidansa sadrže.

Najbolji izbor: Crvene pomorandže 
Najlošiji: Limun i limeta

Jabuke 

Jabuke su ocijenjene prema broju polifenola, antibakterijskog spoja koji štiti od bolesti.

Najbolji izbor: Braeburn 
Najlošiji: Fudži

Grožđe 

Grožđe je ocenjivano prema količini antioksidanasa koje sadrži.

Najbolji izbor: Sable, bez semena (crno) 
Najlošiji: Muskat, belo

Luk 

je ocenjivan prema količini polifenola koje sadrži.

Najbolji izbor: Crveni luk 
Najlošiji: Luk srebrenjak

brokula

Brokoli je ocenjivan prema količini fitonutrijenata koje sadrži.

Najbolji izbor: Beneforte brokoli 
Najlošiji: Običan zeleni brokoli

Zeleno lisnato povrće  

Zeleno lisnato povrće ocenjivano je prema broju nutrijenata koje sadrži.

Najbolji izbor: Raštan 
Najlošiji: Ajsberg salata