Ovaj sirup tretira hladnoću, kašalj, bronhitis, astmu ... Isprobajte!


Iako se često iskustvo (pre) jednostavan, mrkva je kraljica povrća - niske kalorijske, a superhranjiva i ozdravljenja.

Iznimno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Također je mrkva dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcija, željeza, kalija, mangana, magnezija, fosfora...

Zbog obilja karotenoida i vitamina A je važan za zdravlje očiju, mrkva tradicionalno je poznat kao hrana za vid, ali je odličan za jačanje imunološkog sustava i poboljšava urinarnog i probavnog trakta. 



Otkrijte koje su namirnice važne za dobar vid

Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je mrkva melem za dišne tegobe - pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme...

Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja.

Donosimo dvije varijante recepta za sirup koji se preporučuje uzimati u količini od 3 do 4 čajne žličice na dan.

1. Potrebno vam je 2,5 dcl svježeg soka od mrkve pripravljenog u sokovniku, 2 žlice meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve zajedno s medom i vodom uz stalno miješanje.

2. Pripremite 1/2 kg mrkve i 4 žlice meda. Očistite crni ribu i izrežite prstenove. Stavite u posudu i ulijte vodu tako da je mrkva prekrivena. Kuhajte kratko dok se mrkva ne omekša. Uklonite je iz vode i prskajte sa mješalicom ili miješalicom. Voda u kojoj se kuha mrkva ostaviti da se ohladi, zatim dodajte med i miješati sve što je s pireom od mrkve.

Svakako uživajte u svježe pripravljenom soku od mrkve (možete ga miješati s drugim povrtnim i voćnim sokovima) te u raznovrsnim jelima od mrkve - možete je narezati na štapiće za grickanje uz umake, dodati u juhu, varivo ili salatu, prirpaviti od nje pire ili kolač...