Lijek od bobica bazge: Domaći recept koji pobjeđuje viruse i zatvor



Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.


Zbog toga će sirup od bobica bazge biti vrijedan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripe, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija (jaka bol u području živca), pa i stres. Sirup od bobica bazge možemo nazvati jesenskom sestricom sirupa od cvjetova bazge koji se priprema u proljeće.

Buni bazara nikada ne smiju jesti sirovo jer su toksični i mogu uzrokovati trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica potpuno je uništena i sirup bobica potpuno je siguran za potrošnju.

Sirup se sastoji od potpuno zrelih, sočnih bobica koje se dobivaju u rujnu. Donosimo Vam recept za piće koji će ojačati vaš imunitet i povećati razinu željeza u vašoj krvi, pomoći pri povišenoj temperaturi, a također je vrlo ukusna. Ako ne stavite đumbir, djeca mogu piti sok.

Sastojci za sirup bazge:

1 kilo zrelih bazge
1 litri vode
0,75 kg šećera
2 cm svježi korijen đumbira
sok i korica jednog limuna
0.5 kg meda lokalne

Postupak:

1. Bobice bazge prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte šećer, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.

2. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite kroz sito.

3. Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topli, ulijte ga u čiste staklene boce. Sirup od bobica bazge čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u hladnjaku) te koristite kao sirup za razrjeđivanje.