Zeleni čaj: Evo kako ga treba skuhati i kad ga je najbolje piti


Ovaj moćan napitak smanjuje rizik od srčanih bolesti i karcinoma, snižava kolesterol, popravlja raspoloženje, a i odlična je zamjena za jutarnju kavu. Najbolje ga je piti svježe pripremljenog.

Zima je idealno vrijeme da počnete “terapiju” čajevima i tinkturama za detoksikaciju organizma, koje možete piti sve do proljeća, kako biste došli do toga da tijelo apsorbira ljekovite tvari iz bilja i počne davati učinak, kaže fitoaromaterapeutkinja dr. Ksenija Krajina Pokupec.

Dodaje kako za detoksikaciju organizma značajan utjecaj ima zeleni čaj, koji se proizvodi iz iste biljke kao crni. Razlikuju se prvenstveno zbog specifičnih klimatskih uvjeta u pojedinim krajevima u kojima biljka raste te duljini fermentacije listova. Naime, kod zelenog čaja fermentacija nije dopuštena, a za proizvodnju crnog upotrebljavaju se samo listovi koji su prethodno fermentirali. 

Znanstvenici su do danas otkrili više od 300 sastavnica zelenog čaja, od kojih neke imaju vrlo ljekovita svojstva, pa se nerijetko preporučuje i kao čaj koji pomaže u prevenciji niza zdravstvenih problema. S obzirom na to da je zeleni čaj pun antioksidansima, jača vaš imunološki sustav. Među ostalim, primijećeno je da u zemljama u kojima se pije prvenstveno zeleni čaj ima manje srčanih bolesti i manje karcinoma, pa se već dugo istražuje utjecaj spojeva koje sadržava u prevenciji tih problema.

Neke su studije pokazale da može biti koristan i u prevenciji dijabetesa tipa 2 te snižavanju razine šećera u krvi. Naravno, pritom ne pomaže samo zeleni čaj nego i zdrava prehrana i redovito kretanje, no čini se da čaj pomaže da se postignu željene vrijednosti šećera.

Također, postoje studije koje upućuju na to da zeleni čaj snižava kolesterol, za razliku od kave, koja podiže razinu kolesterola. Zeleni čaj sprečava nakupljanje LDL (lošega kolesterola) u vašim arterijama, što smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. A kad je riječ o koži, vjeruje se kako zeleni čaj poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake. Osim toga, ima protuupalna svojstva, pomaže umiriti osjetljivu kožu, štiteći je od daljnje iritacije.

Zbog visokog udjela polifenola, smatra se da pomaže u sprečavanju karijesa te da uništava bakterije koje izazivaju neugodan zadah iz usta, pa je ekstrakt zelenog čaja danas čest sastojak zubnih pasti. Postoje studije koje pokazuju i to da dvije šalice zelenog čaja na dan podižu raspoloženje, odnosno tjeraju depresiju.

 - Pogrešno je što zeleni čaj može izazvati gori masnoću.


Nema ozbiljnih znanstvenih certifikata za to, ali to ne znači da nije korisno. To će potaknuti detoksikaciju organizma, što je također važno za borbu protiv viška - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Postoje znanstvene potvrde o tome da zeleni čaj, posebno njegova podvrsta – matcha zeleni čaj – koji na tržište dolazi u prahu, ima utjecaj na slobodne radikale u tijelu te da štiti od mnogih bolesti, pa i nekih vrsta raka. Potvrđeno je i da ubrzava metabolizam i tako olakšava mršavljenje.

Studija objavljena još davne 1999. godine pokazala je da šalica zelenog čaja na dan može ubrzati metabolizam i do 35 posto, dok šalica čaja prije treninga povećava izgaranje kalorija za 25 posto. Takav rezultat pripisuje se visokom udjelu teina koji zeleni čaj sadrži.

Najbolje ga je piti svježe pripremljenog 

Zeleni čaj, kao i većina čajeva, ne smije se pripremati s kipućom vodom već vodom koja je zagrijana na 60-70°C, dakle malo prije ključanja.

Najveću korist od zelenog čaja imat ćete ako pijete tek pripremljeni čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Također ga je dobro promiješati kako bi se oslobodilo više katehina, aktivnih sastojaka čaja. Dodavanje mlijeka bolje je izbjegavati jer studije pokazuju da ono zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog čaja. Bolje ga je piti s malo limuna jer velike količine čaja mogu zaustaviti upijanje željeza iz voća i povrća, a vitamin C to sprečava.

3-5 minuta 

Najveću korist od zelenog čaja imat ćete ako pijete tek pripremljeni čaj koji je odstajao između tri i pet minuta

60 - 70 

stupnjeva Zeleni čaj nemojte pripremati kipućom vodom nego u vodi koja je zagrijana na 60-70°C