Upala bubrega – uzroci, simptomi, liječenje


Upala bubrega, zvana još i nefritis, najčešće je uzrokovana bakterijama iz porodica stafilokoka i streptokoka. Ove bakterije ulaze u organizam iz okoline, često kroz mokraćni sustav.

Kod žena je upala bubrega nešto češća zbog anatomije tijela, odnosno zbog blizine mokraćne cijevi i analnog otvora koja omogućuje lak prijenos bakterija u mokraćni sustav, pa tako i do bubrega.


Upala bubrega može se razviti iz upalnih stanja drugih dijelova tijela, primjerice iz upale pluća, upale krvnih žila, pa čak i iz upale grle. Infekcije nastale u tim dijelovima tijela mogu se krvlju prenijeti do bubrega.

Simptomi upale bubrega

Simptome upale bubrega lako je zamijeniti s nekim drugim stanjima, primjerice s gripom ili s infekcijom Escherichijom coli, zbog čega se tek specijalističkim pregledom i laboratorijskim nalazima može utvrditi točna dijagnoza.

Najčešći simptomi uključuju:

 - tamniji urin crvenkastosmeđe boje,
 - bolove u leđima u predjelu bubrega,
 - peckanje prilikom mokrenja,
 - oticanje lica, - povišenu temperaturu,
 - umor i iscrpljenost,
 - gubitak apetita,
 - glavobolju,
 - vrtoglavicu.

Simptomi kronične, neliječene upale bubrega uključuju i:

- mučninu i povraćanje,
 - pojavu kožnog osipa,
 - gubitak daha,
 - povišeni krvni tlak,
 - poremećaje vida.

 Dugotrajno neliječenje upale bubrega može dovesti i do otkazivanja rada bubrega što može biti fatalno.

Vrste upala bubrega

Postoji više vrsta upala bubrega, ovisno o dijelovima sustava koji je zahvaćen bolešću. Razlikujemo tri najčešće vrste upale bubrega. Tubulointersticijski nefritis Uzrok ove vrste nefritisa su obični lijekovi na koje je pacijent alergičan što dovodi do toksične reakcije. To su obično amfotericini i aminoglikozidi, a mogu biti i penicilin, sulfonamid, diuretici itd.

Moguće je uzimati štetan lijek i do 5 tjedana bez pojave prvih simptoma upale. Iako se bubrezi oporavljaju čim se lijek prestane uzimati, neke ljude je potrebno liječiti zbog stvaranja ožiljnog tkiva na bubrezima.

Pijelonefritis

Pijelonefritis je infekcija koja započinje u mokraćnom mjehuru, a putem mokraćovoda dolazi do bubrega. Ponekad je kod starijih osoba, djece ili imunkompromitiranih pacijenata potrebna hospitalizacija. Pijelonefritis može postati opasnim po život ako se ne liječi jer može doći do širenja krvotokom i te trovanja krvi odnosno sepse. Detaljne informacije možete saznati ovdje.

Glomerulonefritis 

Do ove bolesti dolazi kada, braneći se od upale, imunološki sustav počne stvarati antitijela na vlastito tkivo što oštećuje glomerule, odnosno one dijelove bubrega koji filtriraju krv. Oboljeli bubrezi tada u mokraću propuštaju aminokiseline i proteine iz krvi, a problem može ostati i nakon izlječenja upale.

Liječenje upale bubrega

Kako bi se eliminirao uzrok upale, prepisuju se antibiotici. Kako bi se smanjilo negativno djelovanje imunološkog sustava koji napada vlastite stanice, mogu se koristiti imunosupresanti, što su najčešće kortikosteroidi.

Ponekad se daju i posebni lijekovi koje inače koriste pacijenti nakon transplantacije bubrega. U najtežim slučajevima potrebna je dijaliza. Kod mlađih osoba uspješnost liječenja jest oko 90%, dok kod starijih iznosi oko 60%. Upala bubrega je bolest koja se često vraća i nakon izlječenja zbog čega treba biti na oprezu i reagirati na prve simptome. U liječenju upale bubrega, kao i kod svake upale dijelova mokraćnog sustava, korisnim su se pokazali uvini čajevi i sokovi od brusnice, iako se oni ne trebaju koristiti istovremeno.

Prehrana kod upale bubrega

Kod bolesnih bubrega u krv dospijevaju velike količine tvari koje štete organizmu i pogoršavaju stanje upale, zbog čega ih treba izbjegavati. Riječ je o namirnicama koje sadrže visoke količine natrija, kalija, aminokiselina i proteina, pa je potrebno iz prehrane isključiti sol, crveno meso i suhomesnate proizvode, jaja te začinjena i masna jela.

Potrebno je izbjegavati i namirnice bogate kalijem kao što su rajčice, banane, blitva i grah. Preporuča se konzumacija piletine, puretine, ribe i zelenog povrća.

Gazirani sokovi, zaslađena pića i alkohol su najstrože zabranjeni, a preporuča se konzumirati svježe cijeđene sokove i mnogo vode.