Upala rodnice (vaginitis, kolpitis) – vrste, simptomi i prirodni lijekovi


Upala rodnice ili vagine (vaginitis ili kolpitis) čest je problem koji pogađa žene i djevojke svih dobnih skupina. Uzrokuju ga različite gljivice, bakterije, virusi i drugi paraziti, menopauza, kontracepcija, loša higijena ili pak pretjerano korištenje nekvalitetnih higijenskih proizvoda s previše umjetnih sastojaka.


Vrste vaginitisa

Prema uzroku upale razlikujemo nekoliko vrsta vaginitisa:

Neinfektivni vaginitis

To je upala rodnice uzrokovana kemijskim nadraživanjem vagine ili alergijskom reakcijom. Spermicidi, gelovi za tuširanje, deterdženti, omekšivači tkanina i kondomi od lateksa mogu nadražiti unutrašnjost rodnice. Također, neke vlažne maramice mogu izazvati iritaciju na ulazu u vaginu.

Atrofični vaginitis

On se pojavljuje kod žena u menopauzi. Do njegove pojave dolazi zbog snižene razine hormona (estrogena) i stanjivanja vaginalne podloge koja je posljedica istog manjka hormona. To čini vaginu ranjivijom i podložnijoj infekcijama.

Zarazni ili infektivni vaginitis Ovu upalu rodnice uzrokuju bakterije ili gljivice. Trihomonijazu uzrokuje Trichomonas vaginalis koji se širi nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženim partnerom. Druge vrste vaginalnih infekcija mogu se pojaviti kada žena ima fistulu koja povezuje crijeva s vaginom. To omogućuje ulazak stolice u vaginalni prostor, što uvelike povećava rizik od infekcije. Trihomonijaza je specifična zbog toga što se kod nekih žena pojavljuje bez jasnih simptoma, kao što je žuto-zeleni iscjedak.

Bakterijska vaginoza

Ona je najčešće posljedica neravnoteže u bakterijskoj flori vaše rodnice. Pušenje cigareta i spolni odnosi s višestrukim seksualnim partnerima povećavaju rizik od infekcije. Bakterijska vaginoza se, međutim, ne smatra spolno prenosivom infekcijom, jer se može pojaviti i kod žena koje nikada nisu imale vaginalni seks.

Gljivična infekcija ili vaginalna kandidijaza

Ona se javlja kad se poveća razina gljivice Candide koja normalno živi u vagini. Uzimanje antibiotika, visoka razina estrogena tijekom trudnoće ili zbog oralnih kontracepcijskih tableta, nekontrolirani dijabetes ili slab imunološki sustav neki su od rizičnih faktora. Gljivična infekcija može se prenijeti i seksualno, osobito putem oralnog genitalnog seksualnog kontakta.

Simptomi upale rodnice

Najčešći simptom je neobičan iscjedak. Upravo zbog prepoznavanja nepravilnosti i promjena, poznavanje vlastitog tijela prvi je korak u izlječenju. Osim iscjetka koji može varirati u boji, mirisu i teksturi, simptomi upale rodnice su: - iritacija i svrbež u genitalnom području;

 - crvenilo i oticanje genitalnog područja;
 - neugodni vaginalni miris;
 - peckanje pri mokrenju (disurija);
 - bol pri spolnom odnosu (dispareunija);
 - lagano krvarenje.

Kako prirodno liječiti upalu rodnice?

Prije svega, promijenite svoje higijenske navike. Ako obično koristite sapun pri pranju, počnite se prati samo vodom. Izbjegavajte bilo kakve kemijske proizvode koji narušavaju ravnotežu bakterijske flore u vašoj vagini.

Također, koristite uloške umjesto tampona dok imate infekciju. Dopusti da do vašeg genitalnog područja dopire više zraka tako da nosite pamučno donje rublje, a izbjegavate najlonke i previše usku odjeću. Preporučuje se i ne nošenje donjeg rublja za vrijeme spavanja. Vrlo bitan element zaštite od vaginalnih infekcija je i siguran seks.

Kamilica

Još jedan brzi tretman za vaginalnu upalu je kamilica. Umirujuća i opuštajuća priroda ove biljke može pomoći u smanjenju oticanja, boli, peckanja i svrbeža. Vrećicu čaja od kamilice ostavite u šalici vruće vode nekoliko minuta. Izvadite vrećicu i stavite je u hladnjak na 10 minuta. Nakon toga je držite u rodnici i pustite da voda dopre do upaljenih vaginalnih kanala. Koristite ovaj lijek jednom ili dvaput puta dnevno sve dok upala ne prestane.

Sok od brusnice

Ovaj je sok vrlo djelotvoran kada je u pitanju liječenje infekcija mokraćnog sustava. On je kiseo te pomaže u stvaranju vaginalne kiseline i sprečavaju razmnožavanja bakterija, jer kisela okolina nije prikladna za rast bakterija. Jedna čaša soka dnevno neće samo izliječiti upalu, već će pomoći i u sprječavanju budućih infekcija.

Kurkuma i mlijeko

Kurkuma ima jaka antibakterijska svojstva i pomaže u liječenju vaginalnih, ali i drugih infekcija. Uzmite dvaput dnevno po jednu čašu mlijeka i dodajte žličicu kurkume u njega kako bi izliječili upaljenu rodnicu.

Led

Hladni oblog najbolji je način za smanjenje upale uzrokovane infekcijom rodnice. On pomaže da se područje smiri te da se smanji upala Uzmite ledenu kocku i nanesite je izravno na vaginu. Ako mislite da je izravna primjena previše hladna, stavite led u komad tkanine i nanesite ga na zahvaćeno područje.