Ciste na jajnicima






Cista na jajniku je vrećica ispunjena tekućinom u jajniku.

Ciste na jajnicima su česte u žena s redovitim mjesečnicama. Obično nisu karcinomi; ipak neki su, pa razgovarajte sa svojim liječnikom ako mislite da imate cistu jajnika. Ponekad se ciste mogu slomiti i uzrokovati veliko krvarenje. Ako imate bol sa vrućicom i povraćanjem, jake bolove u trbuhu, slabost i ubrzano disanje, odmah potražite liječničku pomoć.

Što uzrokuje cistu jajnika?

Najčešće nekancerogene ciste na jajnicima su folikule i ciste corpus luteum. Folikula ciste Svakog mjeseca, tijekom normalnog menstrualnog ciklusa, vaši jajnici ispuštaju jaje koje je naraslo u malenom folikulu ili vrećici.

Folikularne ciste nastaju kada se ova vrećica ne razbije i ne otpusti jaje. Umjesto toga, ona raste i formira cistu. Folikularne ciste možda nemaju simptome i obično nestaju nakon jednog do tri mjeseca.

Ciste corpus luteum

Ciste corpus luteuma nastaju ako se folikularna vrećica ne smanji nakon što pusti jaje, već se ponovo zapečati. Tečnost se tada nakuplja unutar vreće i tvori cistu. Te ciste obično nestanu nakon nekoliko tjedana, ali mogu narasti i prilično velike - do 10 cm.

Oni ponekad mogu krvariti ili uviti jajnik uzrokujući bol. Ostale vrste ne karcinoma su: endometriomi uzrokovani endometriozom dermoidi, iz stanica prisutnih od rođenja cistadenomi, koji su ispunjeni vodenom tekućinom Rakne ciste su rijetke i nazivaju se karcinom jajnika.

Dijagnoza ciste jajnika

Trebali biste vidjeti svog liječnika ako mislite da imate cistu jajnika ili imate simptome poput:
nadimanje u trbuhu potrebno češće mokreti zdjelični pritisak ili bol neobično vaginalno krvarenje bol tijekom spolnog odnosa

Vaš liječnik može obaviti fizički pregled i predložiti testove koji uključuju: slikovnim testovima, poput ultrazvuka krvne pretrage

Liječenje cista na jajnicima

Većina cista na jajnicima odlazi bez liječenja. Ako testovi pokažu da vaša cista nije karcinom, liječnik će možda predložiti da liječenje nije potrebno, ali da imate redovne preglede. Ako cista ne nestane, ne naraste ili uzrokuje bol ili ako cista može biti kancerogena, liječnik će vam predložiti operaciju poput laparoskopije. 

Sindrom policističnih jajnika

Neke žene razviju sindrom policističnih jajnika (PCOS), koji nastaje kada jajnici naprave mnogo malih cista. PCOS je hormonsko stanje i utječe na jednu od 5 do 10 reproduktivno starih žena. Ako ga imate, jajnici će vam se povećati i sadržavat će mnoge male ciste napunjene tekućinom. Javlja se kada vaši jajnici proizvode previše androgena - muškog hormona.

Žene s PCOS-om ponekad razviju višak dlaka na licu i tijelu, akne, gubitak kose - slično muškoj ćelavosti - i masne naslage oko trbuha. PCOS je vodeći uzrok neplodnosti, ali mnoge žene ne znaju da ga imaju.