Zdravstvene Prednosti Jagode!!




Široko cijenjena zbog karakteristične arome, vatreno crvene boje i sočnog ukusa, jagoda je svima omiljeno voće. Crvene su, sočne i imaju stožast oblik. Jagode pripadaju porodici ruža i u osnovi se uzgajaju radi ploda.

Jagode dolaze u raznim oblicima, veličinama i bojama; neke su čak i potpuno bijele ili žute boje. Iako su dostupne tijekom cijele godine, najbolje bobice dostupne su od travnja do lipnja.

vrste Albiona je vrlo popularno voće koje ima tamno crvenu boju i najslađe je od svih sorti jagoda. Biljka je popularna zbog velikog ploda. Allstar sorta ima blago blijedo crvenu boju, a raste veliko i čvrsto.

Ova se sorta koristi kao začin za salate. Benton, sorta koja sadrži lipanjsku lipnju, ima dobru kvalitetu čuvanja i dobar okus.

Plod varira od srednje do velike veličine. Cavendish proizvodi visokokvalitetne bobice otpornije na štetočine. Okus je vrlo sladak u usporedbi s drugim sortama.

 upotreba

 Jagode se konzumiraju svježe ili se dodaju kao začin u sokove, salate, sladolede i čokolade. Oni se mogu ili zamrznuti i koristiti kao konzerva ili se mogu sušiti i koristiti u žitaricama i granolama.

Popularni su dodatak raznim mliječnim proizvodima, poput jogurta, mliječnih šećera, sladoleda i smoothieja. Jagode se najčešće koriste u raznim desertima; kombiniraju se vrlo dobro s čokoladama, čokoladnim umakom, šlagom, a koriste se i u raznim tortama i pudingima. Sok od jagoda je popularan sastojak u raznim koktelima i mocktailsima.

Nutritivna vrijednost

1. Jagoda je izvrstan izvor vitamina C i flavonoida.

2. Redovito uzimanje jagoda sprečava kardiovaskularne bolesti i poboljšava regulaciju šećera u krvi.

3. U jagode ima mnogo esencijalnih antioksidansa i protuupalnih hranjivih sastojaka.
4. Jagoda također sadrži esencijalna vlakna koja poboljšavaju zdravlje srca. Sadrži i kalij koji pomaže uravnotežiti elektrolite. 5. Sadržaj kiseline u plodu izbjeljuje zube. 6. Jagode su bogat izvor vlakana, malo kalorija i visoko vitamina C.

Kako kupiti

Odaberite svijetle obojene, plišane i čvrste jagode koje još uvijek imaju svoju zelenu kapu. Izbjegavajte mekane i prošarane bobice.

Kako čuvati

Operite jagode samo jednom kada su spremne za upotrebu. Čuvajte ih smrznute ili ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 2-3 dana.

Da li si znao?

 Tijekom srednjovjekovnih vremena jagode su služile na funkcijama koje su donijele mir i blagostanje.

 U jednoj jagori ima oko 200 sjemenki!

 U Belgiji postoji muzej u kojem se nalaze samo jagode.