Je li krema za sunčanje opasna?



Postaje sve teže i teže shvatiti u šta vjerovati, pa čak i nešto osnovno kao krema za sunčanje. Djelomično je to zato što su tvrtke i neki pojedinci smislili kako iskoristiti snagu sugestije i nepotpune (ili neistinite) informacije kako bi svoje misaone obrasce usmjerili u korist ili protiv određenih proizvoda.

Neke vijesti koje su se pojavile ovog ljeta mogle bi vas natjerati da vjerujete da postoji nova zabrinjavajuća briga za zaštitu sunca. Priče su bile usredotočene na jednu studiju objavljenu u manje poznatom časopisu (Chemosphere). Novinari su iz studija uzeli djelomične istine i pojačali ih u djelomičnije istine. Eho efekt! A voila - neutemeljena histerija!

Ono što je u studiji doista reklo je da se jedan sastojak (avobenzon) u nekim kremama za sunčanje, kad je izložen kloru i svjetlu u bazenu, može pretvoriti u malu količinu toksične kemikalije (koja bi se potom razrijedila u vrlo velikom bazenu). Imajte na umu da to nije testirano u stvarnom bazenu. Testiran je u laboratoriju u uvjetima - NE uopće kao u stvarnom svijetu.

Pa, kako biste trebali reagirati?

- Ako plivate u kloriranom bazenu, za sada izbjegavajte sastojak avobenzon, dok ne budemo imali bolju znanost.
 - Nemojte piti četvrtine vode u bazenu. Gutanje malo neće biti problem.
 - Ono što ne biste trebali učiniti je potpuno napustiti krema za sunčanje. Zašto? One vam pomažu u zaštiti od najsmrtonosnijeg oblika raka kože - melanoma
- One pomažu u zaštiti od ostalih vrsta karcinoma kože, bazalnih stanica i karcinoma pločastih stanica
- Održavaju vašu kožu mladenačkom, neispranjenom i pomažu u sprečavanju progiba 
- Sprječavaju smeđe mrlje i mrlju
- Sprječavaju prekancerozne mrlje (aktinična keratoza)

Sve gore navedeno je prema provjerenoj znanosti, iz mnoštva istraživanja. Je li sigurno prijeći ulicu ili voziti automobil? Ne potpuno. Ali prihvaćamo te rizike. Je li sigurno jesti hranu? Da, ali nije sva hrana (šećer, bezalkoholna pića, povrće tretirano pesticidima, pržena hrana - vjerojatno ne toliko). Stupanj rizika koji mi preuzimamo ovisi o načinu razmišljanja o rizicima u našem okruženju za sebe i naše obitelji.