Da li imam cistu jajnika?



Dok su vaši jajnici uglavnom sjajni organi reprodukcije, ponekad to mogu biti pravi bol. Prvo razgovarajmo o strašnom dijelu.

Svakog meseca tokom 40 godina života, vaši jajnici daju sve od sebe kako bi vam pomogli da se krećete. Svakog mjeseca njeguju jaje u vreći napunjenoj tečnošću (folikul) sve dok ne budu spremni da sami isplivaju. Nakon što se jaje izbaci iz folikula (ovulacija) i krene napolje u potrazi za šarmantskim princom spermije, optimistični jajnik tada se zaokuplja pripremajući se za trudnoću pretvarajući bivši folikul u malu cistu koja luči hormon progesteron.

Naravno, glavnina vremena trudnoće ne nastupi, pa se cista rastopi, doživite menstruaciju i čitav proces započinje opet sljedećeg mjeseca. Barem se tako treba dogoditi. Ponekad ciste ne dobiju memoriju da bi se trebale rastopiti, a cista ostaje na jajniku. Većina cista prođe neopaženo i ne nanosi nikakvu štetu, ali u drugim slučajevima oni mogu izazvati poledicu (tu dolazi i deo bola).

Kako da znam da li ga imam?

Najčešći simptomi ciste na jajniku su natečenost, bol u trbuhu, zdjelični pritisak i duboki bolovi prilikom snošaja. Neke žene su vrlo osjetljive i ove simptome doživljavaju ovulacijom svaki mjesec, ali većina žena te senzacije doživljava tek kada cista postane veća nego inače.

Ako su ovi simptomi uporni i jaki, tada će vaš liječnik vjerojatno naložiti ultra zvuk koji je najbolji način dijagnosticiranja ciste na jajnicima.

Vrste cista na jajnicima

Jednostavne ciste koje su ispunjene samo tečnošću vjerojatno će se same odvojiti za nekoliko mjeseci.

Ako cista i dalje raste ili uzrokuje jake bolove onda će je možda trebati hirurški ukloniti. To je najčešće manja ambulantna operacija koja se zove laparoskopija. Povremeno cista može puknuti što rezultira intenzivnim bolovima koji žene često dovode u bolnicu u strahu od upala slijepog crijeva ili nečeg ozbiljnijeg. Na sreću, bol od puknute ciste obično traje manje od jednog dana i može se liječiti lijekovima protiv bolova. Ponekad kada jaje izlazi iz folikula pri ovulaciji ono pogodi krvne žile tijekom svog pokušaja bijega. Kada se to dogodi, cista se napuni krvlju, što izaziva drugu vrstu ciste, koja se naziva „hemoragični luteum corpus

“. Kao što možete zamisliti iz imena, ove su ciste mnogo manje zabavne. Oni se s vremenom rješavaju sami, ali povremeno puknu i mogu dovesti do ozbiljnih unutarnjih krvarenja. Pored nadimanja i bolova u karlici, cista koja krvari također može uzrokovati bol u ramenima i vrtoglavicu. Masi jajnika koje su čvrste ili napunjene krhotinama klasificiraju se kao tumori i njima se drugačije upravlja.

Obično su benigne kod žena u rodnoj dobi, ali vjerovatnije je da će im trebati hirurško uklanjanje jer se same ne rješavaju poput jednostavnih folikularnih cista. Ponekad se jajnici dosaduju normalnim cistama i odluče napuniti ciste svim vrstama ludosti poput kose, zuba, kože ili čak mozga.

Prije nego što se previše umirite, dopustite mi da objasnim: vaši jajnici sadrže stanice prethodnice za svaki organ u tijelu, pa povremeno, umjesto da ove ćelije pretvore u jajašce, pomoću njih će stvoriti ove čudne ciste, nazvane „dermoidi“ ili „teratomi“. Ovim cistama je potrebno hirurško uklanjanje, ali retko su kancerogene. Također, žene koje su u postmenopauzi više ne bi trebale stvarati ciste, jer su im jajnici povučeni i više ne ovuliraju. Ciste u ovoj dobnoj skupini tretiraju se agresivnije kako bi se potvrdilo da nema zloćudnosti.

Oštećuju li ciste moje jajnike?

Na svu sreću, ciste vam najčešće smetaju više nego sam jajnik. Jednostavne tečne ciste retko utiču na plodnost. Ponekad, međutim, uklanjanje više cista iz istog jajnika može utjecati na dotok krvi u jajniku i uzrokovati da ne funkcionira isto.

Povremeno su ciste toliko velike da bi se morao ukloniti i čitav jajnik.
Izuzetno velike ciste takođe mogu povećati rizik od stanja zvanog „torzija jajnika“. To je situacija kada se jajnik iskrivi na stabljici, što se događa i na krvnim žilama. Ako jajnik ostaje uvijen predugo, može prekinuti vlastitu krvnu opskrbu i početi umirati. Bol u torziji jajnika je obično vrlo nagli, povremeni, a često toliko jak da izaziva mučninu. Torzija jajnika liječi se operativnim zahvatom, gdje se jajnik ne odvije i ukloni uvredljiva cista. Ako jajnik ostaje iskrivljen predugo, tada može doći do trajnog oštećenja jajnika i on će prestati funkcionirati. Ako osjetite uporno napuhavanje, bolove u trbuhu, pritisak u karlici i duboku bol pri seksu, obavijestite svog davatelja usluge. Mogu provjeriti da li možda imate cistu jajnika, i ako jeste, mogu razgovarati s vama o najboljim mogućnostima liječenja vaših (većinom) fenomenalnih jajnika.