Cvekla (lat. beta vulgaris) je korenasta dvogodišnja biljka, vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća sa crvenim žilicama. Poreklom je sa obala Sredozemnog mora i iz početnog tankog korena osnovne biljke stogodišnjim uzgojem dobijen je gomoljasti koren. Cvekla spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Iako se najčešće koristi koren, jestiva je čitava biljka i upotrebljava se preko cele godine.
Cvekla je izuzetno bogata vitaminima B1, B2, C , kao i vitaminom B12, izuzetno retkom u namernicama biljnog porekla a tako važnim za vegetarijance. Obiluje belančevinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima (kalcijumom, kalijumom, natrijumom, fosforom, magnezijumom, gvoždjem, fluorom, manganom, bakrom, jodom, sumporom, litijumom, stroncijumom, bromom). Lako je svarljiva. Ima visoku energetsku vrednost: 100 grama cvekle ima 189 kJ ili 45 kcal. Koren cvekle sadrži i do 10% šećera.
Zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje tamno crvenu boju soku od cvekle, a utiče i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerozno. Cvekla izuzetno povoljno deluje slučaju demineralizacije kostiju i zuba. Jod iz cvekle čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke lekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain koji čine da cvekla podstiče razmenu materija, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, održava krvne sudove, podstiče rad jetre, suzbija tumor i leči leukemiju, malariju, akutne fibrozne bolesti i grip u početnom stadijumu. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska (naročito niskog) i povoljno utiče na živce i rad mozga, leči malokrvnost, naročito kod dece i mlađih osoba, a pospešuje rad želuca, creva i zuči.
Za jelo se najviše koristi kuvana, isečena na kolutiće i začinjena uljem i sirćetom sa ili bez belog luka (kao salata). Međutim, može se koristiti sveže narendana, u kombinaciji sa jabukom i šargarepom (ili sama). Ono što je neopravdano manje uobičajeno je upotreba lista koji je isto tako vredan kao i koren i može se pripremati kao spanać. Za sve vrste lečenja koristi se sveže ceđeni sok iz cvekle, jer kuvanjem gubi svoju lekovitost, a iz 1 kg cvekle može se dobiti 700 do 750 g soka. Treba korisiti sa medom i to u razmeri 1:1, po pola čaše tri puta na dan. Izuzetan ukus rendanoj sirovoj cvekli ili soku daju kim ili rendani ren. Kod težih oboljenja dnevno bi trebalo popiti od ½ do 1 litra soka. Kada se oseti poboljšanje smanjiti na 1/4 litre.
Lekovito dejstvo
Cveklu treba koristiti u sledećim slučajevima kao lek ili kao pomoćno sredstvo:
Cveklu treba koristiti u sledećim slučajevima kao lek ili kao pomoćno sredstvo:
- anemija
- arterioskleroza
- bolesti grla i nosa
- bronhitis
- grčevi u želucu
- grip i prehlada
- gojaznost
- degenerativne bolesti
- depresija
- ekcem
- za jačanje zglobova
- za normalan rast
- za poboljšanje koncentracije
- zatvor
- impotencija
- infekcije kože
- jačanje imuniteta
- kod poremećenog metabolizma
- kašalj i kijavica
- leukemija
- malarija
- malokrvnost
- može se koristiti kao diuretik
- neke vrste raka
- neplodnost
- nervoza
- nesanica
- održava krvne sudove
- opadanje kose
- osteoporoza
- podstiče rad jetre
- popravlja krvnu sliku
- povećan nivo holesterola
- prevencija bolesti organa za varenje
- problemi sa krvnm pritiskom
- problemi sa radom jetre
- problemi sa kožnim bolestima
- problemi sa kostima i zubima
- protiv zanoktica
- protiv starenja
- problemi u trudnoći
- razne infekcija
- reuma
- reumatoidni artritis
- sinuzitis
- sindrom nadraženih creva
- suzbija bakterije i virusi
- srčane bolesti
- upale organa za disanje
- pospešuje rad žuči, želuca i creva
- utiče na obnavljanje krvi
- celulit
- šlog
- Zdravlje srcaVisok krvni pritisak i visok nivo lošeg holesterola povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti. Čestom konzumacijom bilo kojeg vrsta povrća ćete pospješiti zdravlje srca i smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.Nitrati, koje pronalazimo u cvekli, podstiču širenje krvnih sudova, čime se olakšava protok krvi, a stanice primaju više hranljivih materija.Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija soka od cvekle značajno smanjuje nivo krvnog pritiska, i to već nakon 24 sata.Cvekla povećava nivo dobrog (HDL) holesterola koji se bori protiv lošeg (LDL) holesterola. Visok nivo lošeg holesterola u tijelu može da izazove oštećenja arterija i poveća rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.Zdravlje digestivnog sistemaCvekla je odličan izvor betaina, spoja koji je važan za održavanje zdravlja cjelokupnog digestivnog sistema.Nizak nivo želudačne kiseline može stvarati probavne smetnje i smanji apsorpciju hranljivih materija, neophodnih za funkcionisanje svake ćelije u tijelu.Betain povećava nivo želudačne kiseline i pospješuje varenje. Na taj način smanjuje nadutost, sprečava intoleranciju na hranu i kontroliše nivo gljivica i bakterija.Zdravlje jetreIstraživanja su pokazala da je cvekla odlična u detoksikaciji i pospješuje oslobađanje toksina iz tijela koji mogu uzrokovati različite bolesti.Pektin, vrsta vlakana koje pronalazimo u cvekli, igra ključnu ulogu u oslobađanju toksina iz tijela, naročito teških metala.Pektin takođe pospešuje funkciju jetre i pomaže cjelokupni proces detoksikacije i, za razliku od ostalih jedinjenja, ne uzrokuje ponovnu apsorpciju toksina.Bolja izdržljivostIstraživanja su pokazala da sok od cvekle može povećati aerobnu izdržljivost, što ju čini odličnom za osobe koje žele da povećaju nivo svoje kondicije.Sok od cvekle takođe ublažava hroničan umor i umor kojeg osjećate poslije vježbanja, zbog čega je naročito dobra za osobe koje vježbaju u jutarnjim satima.