Kivi ljekovito dejstvo ( Torta od kivija)

Kivi (Actinidia deliciosa) voće jedinstvenog ukusa poreklom je iz Kine, odakle su ga misionari početkom prošlog veka odneli na Novi Zeland, odakle se lagano širio po čitavoj planeti. Kivi je intenzivnog ukusa, sočan, kremast plod sa crnim semenkama, a nutricionisti tvrde da predstavlja jednu od najzdravijih namirnica, pa čak i "supervoće"."Supervoćem" se smatra jer poseduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog dejstva na organizam.
Prepun je antioksidanasa, a vitamin C sadrži u većoj količini od pomorandže, za koju se smatra da je njegova bogata riznica. Osim toga, odličan je izvor kalijuma, vitamina A i E, kao i vlakana. Kalijuma sadrži više nego banana koja je po ovom mineralu poznata, pa u plodu prosečne veličine ima čak 250 miligrama kalijuma.Kivi se koristi svež, kao i za pripremu kolača, džemova i lekovitih napitaka. Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim togajača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastankasrčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.
Takođe, snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma.
Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i naprobavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima.
Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.
Iako je svež kivi veoma koristan, posebno tokom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savetuje se najviše dva-tri komada dnevno.
Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.
Recepti sa kivijem
Džem od kivija
Oprati i oljuštiti 1 1/2 kg kivija, iseckati ga na kocke i staviti u šerpu pa dodati kesicu želatina pomešanog sa dve kašike vode. Kuvati na laganoj vatri jedan sat, a nakon toga sipati 1 1/2 šećera i ostaviti da vri još minut-dva. Vruć džem sipati u tegle, ostaviti da se ohladi, a potom zatvoriti celofanom.
Foto: freedigitalphotos.net, tiverylucky
Foto: freedigitalphotos.net, tiverylucky
Vitaminska bomba
Oljuštiti i iseckati po jedan kivi, narandžu, šargarepu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati kašiku ili dve meda i mikserom ili u blenderu samleti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se da se pije ujutro.
Kupka protiv celulita
Kilogram kivija sitno iseckati i procediti kroz cediljku ili gazu. Izgnječen kivi sipati u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširati se mlakom ili prohladnom vodom.
Maska za masnu kožu
U blenderu izmiksati po jednu bananu i kivi, naneti na lice i vrat i ostaviti da deluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isprati mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži semenke, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling.
Maska za blistav ten
Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu supenu kašiku meda i malo jogurta. Naneti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.