
Ipak, neprikosnovenom se smatra stara engleska sorta viljamovka, uzgojena 1796. godine. Mnoge su se korisne supstance smjestile u krušku. Vitamini: A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B9 (folna kiselina), C, E, K. Minerali: bakar, bor, fosfor, kalijum; manje kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, mangana, fluora.
Bor pomaže organizmu da zadrži kalcijum, čime se sprečava ili usporava osteoporoza. Duet vitamina C i bakra ima odlično antioksidativno, pa tako i antikancerogeno dejstvo.
Trio beta karotin, vitamin E i vitamin C imaju zavidan antioksidativni efekat koji štiti kožu od starenja (u prevodu anti age). Antioksidansi su vrlo bitni za jačanje imunog sistema, kao i za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Kada kažemo pektin, obično prvo pomislimo na jabuku, a u stvari ga kruška ima više! On djeluje povoljno na snižavanje holesterola, kao diuretik i ima blag laksativni efekat.
Dijetna vlakna u saradnji sa bakrom pomažu rad debelog crijeva i tako sprečavaju konstipaciju (tvrdu stolicu); time štite zdravlje debelog crijeva i smanjuju rizik od pojave raka.

Zahvaljujući velikoj količini glukoze i fruktoze, brzo otklanja glad i daje snagu i potrebnu energiju.
U kožici su smješteni mnogi hranljivi sastojci, pa treba jesti sve. Za osobe sa probavnim problemima dobre su kruške sa tankom i mekom korom.
Spada u hipoalergenu hranu, tako da je to jedna od prvih voćki koja se posluži bebi koja tek ulazi u svijet gastronomije.
Predlog za doručak ili užinu: isjeckane kruške, narendani đumbir i kašičicu meda dodajte u kašu od prosa. Postoji jedna podjela gojaznosti prema rasporedu masnog tkiva na tip kruške i tip jabuke.
Obje voćke su naše dobre, domaće i široko rasprostranjene. Ne budite ni kruška ni jabuka tip, budite tipovi koji jedu kruške i jabuke!