Paradajz je poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a bio je kultivisan još za vreme vladavine Asteka i Inka. U Evropu je prvi put donet na područje Španije i Portugalije krajem petnaestog veka. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti postao je omiljena salata, hrana i preliv. Danas čini osnovu mediteranske kuhinje, jer se odlično slaže sa brojnim jelima sa testeninom, pirinčem, sirevima, jajima, mesom i ribom. U ponudi su brojne vrste, poznate kao goveđe srce, kruškasti paradajz, paradajz bez semenki, sitan paradajz u grozdu, žuti i zeleni paradajz, jabučar... Paradajz je sezonsko povrće od maja do oktobra, ali zahvaljujući plastenicima i staklenicima može da se nađe tokom cele godine.Njegova crvena boja potiče od likopena koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći kožu, zbog čega je za vreme sunčanja poželjno jesti što više ovog povrća. Ustanovljeno je i da je delotvoran u prevenciji tumora prostate, zbog čega muškarci naročito treba da ga jedu. Paradajz je bogat i belančevinama, beta- karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i retke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.
Borac protiv karcinoma i mnogih drugih bolesti

Likopen pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti.
Ovaj snažan antioksidans štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja.
Paradajz je prepun ovog važnog antioksidanta, koji mu daje raskošnu crvenu boju.
Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen, zbog toga potrebno ga je unositi s hranom.
Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen, zbog toga potrebno ga je unositi s hranom.
Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena kao paradajz.
U znanstvenom svijetu provodi se sve više istraživanja ljekovitosti paradajza.
U znanstvenom svijetu provodi se sve više istraživanja ljekovitosti paradajza.
Konzumiranje paradajza donosi više dobrobiti za zdravlje nego što znanstvenici mogu opisati, bar za sada.
Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.
Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.
1) SADRŽI OBILJE VITAMINA

2) SPREČAVA RAK
Paradajz je odličan izvor likopena koji sprečavaju pojavu nekoliko različitih vrsta raka, između ostalog rak pluća, dojke, prostate i pankreasa.
3) ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI
Paradajz je bogat vitaminom B6. Veruje se da vitamin razbija homocistein, amino kiselinu koja oštećuje krvne sudove i time vodi do bolesti srca.
4) SMANJUJE NIVO HOLESTEROLA
zahvaljujući niacinu, sok od šparadajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog.
) POMAŽE U MRŠAVLJENJU
Vlakana u paradajzu daju osećaj sitosti, pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.
6) ČISTI TELO OD TOKSINA
U našem telu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.
7) UNIŠTAVA SLOBODNE RADIKALE
Samo jedna čaša soka od paradajza dnevno sprečiće nastanak slobodnih radikala u organizmu koji su odgovorni za nastanak mnogih bolesti pa čak i raka. Paradajz je i odličan izvor antioksidanata koji mogu da spreče delovanje i nastanak slobodnih radikala.
8) POBOLJŠAVA TEN
Možete piti sok, a možete i da ga nanesete na kožu. Pomoćiće vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama.
9) STIMULIŠE PROBAVU
Ako imate problem sa varenjem, ovaj sok će vam sigurno pomoći. Ovaj sok će vam olakšati varenje i više nećete patiti od zatvora.