Kako sniziti kolesterol?


Većina omiljenih namirnica je bogata najgorom vrstom masti, a to su zasićene masnoće. Takve masnoće se uglavnom nalaze u životinjskim izvorima, a tijelo ih pretvara u kolesterol koji uzrokuje bolesti srca i blokira arterije. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako sniziti kolesterol. 

Obavezno je potrebno povećati unos mononezasićenih masnih kiselina! Mononezasićene masnoće se mogu pronaći u repičinom, maslinovom i orahovom ulju, a mogu se pronaći i u avokadu. Te sve masti smanjuju razinu LDL kolesterola, koji je poznat kao loš kolesterol. Isto tako te masti ne utječu na količinu HDL kolesterola, koji je dobar kolesterol.

Pravila zdrave prehrane 

Kako bi se snizio kolesterol potrebno je povećati omega 3 masne kiseline koje sprječavaju srčane bolesti i zgrušavanje krvi, a u velikim količinama se mogu pronaći u plavoj ribi poput sardina, pastrve, svježe tune, lososa, skuša i inćuna.

Potrebno je jesti više kruški i jabuka jer je to voće bogato pektinima. Pektini su topiva vlakna koja pomažu tijelu da se riješi kolesterola, a samo jedna jabuka na dan pomaže kod očuvanja zdravlja srca.

Obavezno treba smanjiti unos zasićenih masnih kiselina koje povećavaju količinu kolesterola u krvi, a koje se najčešće nalaze u mesu. Svi gotovi mesni proizvodi imaju vrlo visok udio zasićenih masnoća. U gotove mesne proizvode spadaju komercijalni hamburgeri, kobase, itd.

Palmino ulje također treba izbjegavati, kao i kroasanima i ostalih pekarskih proizvoda koje su bogate zasićenim masnim kiselinama.

Smanjivanje kolesterola

Ako želite saznati kako sniziti kolesterol svakako koristite umjerene količine polu nezasićenih masnih kiselina. Suncokretovim uljem ćete pomoći u smanjivanju lošeg kolesterola, a istodobno ćete i smanjiti razinu dobrog kolesterola na način da ga koristite u malim količinama.

Svakako jedite i više cjelovitih žitarica jer tjestenina, integralni kruh, ječam ,smeđa riža, raž i kus kus su odličan izvor vlakana. Vlakna su poznata po kontroliranju razine kolesterola.

Važno je jesti i što više graha jer grah pomaže pri smanjivanju razine kolesterola. Zelena soja je najbolja vrsta graha jer ima blagotvoran učinak na razinu lošeg kolesterola i na metabolizam.