Zašto treba piti čaj?



Dok je nekima obavezan samo dok su bolesni, drugima je postao omiljeno piće bez obzira na zdravstveno stanje. U nastavku slijedi zašto treba piti čaj, koje su sve njegove prednosti i zašto je sve više onih koji su umjesto sokova i kave odlučili piti topli napitak.

S puno manje kofeina u sebi predstavlja zdravu životnu naviku koja ne donosi samo osvježenje, nego i naviku koja u mnogim situacijama može spasiti život. Sad je jasnije zašto treba češće piti čaj.

Zašto je nemoguće zamisliti bolje zdravlje bez čaja? Istraživanja su pokazala da pomaže u različitim situacijama, kada je u pitanju opekline , atletskog stopala , miris nogu , hemoroida, problema s desni i usta čireve.

U čaju se nalaze neophodni polifenoli, antioksidansi koji imaju zaštitnu ulogu za cijelo tijelo. Ne treba zaboraviti antibakterijska svojstva toplog napitka koja pozitivno djeluju na zdravlje svakog pojedinca.

Samo jedna šalica dnevno može pomoći da se smanji opasnost od srčanih bolesti jer kemijski spojevi unutar čaja pomažu spriječiti oksidiranje kolesterola. Do štetnog procesa oksidacije dolazi kad kolesterol bude izložen slobodnim radikalima jer će ostati pričvršćen uz arterije, a što je jedan korak više prema problemima sa srcem.

Želite li znati kako smanjiti rizik dobivanja moždanog udara, potrebno je piti više čaja. Na temelju istraživanja došlo se do zaključka da žene koje su pile više ljekovitog napitka, imale su manju mogućnost da dobiju moždani udar. Razlog su polifenoli koji pomažu smanjiti oštećenje osjetljivijih krvnih žila u mozgu.

Jesti zdravo piće pomoći će ojačati zube, zahvaljujući fluorida, mineral koji povećava sposobnost cakline da se odupre napadima kiseline iz usta.

Postoje razne vrste čajeva, a koje ne bi trebalo zaobilaziti ni kad su u pitanju bolovi od opeklina. Poznato je da se uz njihovu pomoć mogu spriječiti upalna stanja, zbog čega je jasno zašto će mokra vrećica omiljenog čaja pružiti olakšanje izgorenoj koži i pritom smanjiti bol, kao i kad imate hemoroide.

Bit će dovoljne dvije do tri šalice svaki dan kako bi dobili sve što vam je potrebno. Ako ponekad volite dodati i mlijeko u svoj napitak, treba znati kako se na taj način gubi jedan pozitivan dio koji ima na zdravlje. Razlog leži u proteinima iz mlijeka koji se mogu vezati za polifenole te tako umanjiti pozitivan učinak.

Pronađite okus koji vam najviše odgovara i počnite s dobrim promjenama u životu zahvaljujući kojima ćete se dobro osjećati i nećete toliko misliti o bolestima.