Kako spriječiti vaginalne infekcije ljeti?


Nekoliko uslova je potrebno za rast, umnožavanje i bakterija i njihovo štetno djelovanje na organizam,a to su toplina, vlažnost i smanjena koncentracija kisika, piše “Ordinacija“…

“Prirodna zaštita od infekcija su stidne dlake koje omogućuju strujanje zraka i sušenje znoja vanjskog spolovila te zaustavljaju mehaničkim putem pristup nečistoći do ulaza u u mokraćnu cijev i rodnicu” ističe prof. dr. Hrvoje Vrčić , dr.med.,specijalist ginekologije i opstetricije.

Napominje kako je i način odijevanja važan – suknja ili haljina uz pamućne gaćice su idealni odjevni predmeti tijekom ljeta jer omogućuju strujanje svježeg zraka i isušivanje znoja.

Kako izbjeći infekciju i kako sebi pomoći?

Kako biste izbjegli infekciju slijedite savjete prof. Vrčića:
Nakon izlaska iz mora ili bazena potrebno se istuširati i obući suhi kupaći kostim. Dnevni ulošci se tokom ljeta moraju češće mijenjati. Ako imate menstruaciju povećajte higijenske mjere i uvijek koristite šampon za pranje sa nižim stepenom pH vrijednosti. Ako ste se odlučili na depilaciju voskom, britvom ili laserom mora se obaviti 24-48 sati prije nego što krenete na bazen ili na plažu. Unutar 24 sata koža je nadražena i povrijeđena te je hlorirana voda ili morska voda može dodatno nadražiti ili dovesti do infekcije pora u koži.

“Tokom ljeta gubimo puno tekućine znojenjem. Zato je potrebno uzimati veću količinu tekućine. Nije dobro uzimati zaslađena ili gazirana pića. Vrijedno je uzimati i jogurt bez šećera radi obnove normalne crijevne flore”, upozorava prof. Vrčić.