Kupusov sok i rasol kao lijek, recepti


Sok od kupusa je lagano aromatična tekućina koja je u narodnoj medicini već jako dugo cijenjena kao univerzalni lijek. Evo zašto.

Kupus sadrži fitonutrijente koji štite tijelo od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja na membranama naših stanica. Također, kupus sadrži enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji tijela (zato se rasol preporučuje kod mamurluka). Kupus može smanjiti vjerojatnost pojavljivanja raka na plućima, u želucu, crijevu i prostati.


Kupus daje građevni materijal za mišiće, čisti krv i popravlja vid, čak može izliječiti i nagluhost. Kako vam ovo sve zvuči? Tu naime nije kraj. Kupus može pomoći kod glavobolje, astme, bronhitisa i problema s probavom. Uz kupus se može i mršavjeti, ali o mršavljenju nekom drugom prilikom.

Svježi ili kiseli kupus? Rasol je sok od kiselog kupusa. Kada govorimo o soku od kupusa mislimo na onaj svježeg kupusa, a kada govorimo o rasolu mislimo na kiseli kupus. Oba su vrlo ljekovita, rasol se obično preporučuje više kod mamurluka. Sezona kiselog kupusa pa tako i rasola je zimi.

Crveni ili zeleni kupus? U raspravu oko toga koji ima bolji okus nećemo ulaziti međutim kad su nutritivna i ljekovita svojstva u pitanju crveni kupus pobjeđuje. Crveni ima više fitonutrijenata od zelenog, ima više vitamina C i to za, ne biste vjerovali, 7 puta. Crveni sadrži i Antocijanin koji mu daje crvenu boju. Antocijanin je antioksidans koji pomaže u zaštiti sivih moždanih stanica i u prevenciji od Alzheimerove bolesti.

Recept za pripremu svježeg kupusovog soka

Operite kupus dobro. Dodajte pola litre vode u mikser. Dodajte kupus i pomiješajte dok ne dobijete jednoliku mješavinu. Kupus se može pomiješati s drugim povrćem ako vam se ne sviđa okus kupusa.
 
Recept za juhu od rasola

Vrlo jednostavnu juhu možete napraviti ovako:

- Napunite brašno uljem, uklonite šipak od vatre i dodajte mljeveni papar i sok od kupusa.
- Kada smjesa prokuha dodajte rezance ili knedle koje ste prethodno napravili.
- Začinite po želji s time da ne stavljate previše soli obzirom da je rasol slan sam po sebi.

Kupus salata recept

- Naribajte svježi kupus nekoliko sati prije posluživanja.
- Ribani kupus posolite i pustite da tako stoji kako bi omekšao u soli.
- Začinite s malo octa, maslinovim ili suncokretovim uljem.
- Dodajte papar i mljeveni crveni papar. Poslužite.