Helicobacter pylori


Helicobacter pylori je gram negativna štapićasta bakterija koja izaziva niz patoloških stanja. Uzrok je gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, ali i karcinoma želuca te MALT limfoma. 

Infekcija Helicobacter pylori (H. pylori) je veoma rasprostranjena. Smatra se da je glavni put prijenosa fekalno-oralni, konzumiranjem hrane ili pića kontaminiranih fekalijama. Iako putevi prijenosa H. pylori nisu do kraja istraženi, sva saznanja upućuju na to da se infekcija može prenositi sa inficirane osobe na zdravu osobu preko pljuvačke.

Povećan broj inficiranih ljudi povezuje se i sa smanjenim higijenskim uslovima života. Tome u prilog govori i to da je mnogo veći procenat inficiranih osoba u zemljama u razvoju nego u razvijenim zemljama.

Simptomi infekcije H. pylori

- Bol u stomaku
- Mučnina
- Povraćanje
- Nadutost
- Stalni osjećaj sitosti
- Često podrigivanje
- Gubitak apetita
- Mršanje

Dijagnosticiranje

Za dijagnosticiranje infekcije H. pylori koriste se serološki testovi pomoću kojih se određuje prisustvo specifičnih antitijela iz klase IgA, IgG. Dijagnosticiranje je moguće i pomoću ureaza izdisajnog testa koji je najjednostavniji test i vjerodostojniji u odnosu na serološke testove, a zasniva se na dokazivanju prisustva enzima ureaze u želucu pacijenta, budući da ova bakterija proizvodi velike količine pomenutog enzima.

Rezultati testa su gotovi za 30 minuta. Potrebno je obratiti pažnju na to da su mogući lažno negativni rezultati u slučaju korištenja pojednih lijekova prije izvođenja testa kao što su inhibitori protonske pumpe, antibiotici te preparati bizmuta ili nakon hirurške resekcije želuca. Testiranje se može vršiti i pomoću gastroskopskog pregleda sluznice želuca i biopsije nakon čega se vrši histološki i mikrobiološki pregled.

Kod inficiranih osoba H. pylori će se naći i u stolici, te se može vršiti pregled stolice. Pregledom stolice moguće je identificirati prisustvo antigena ove bakterije u slučaju infekcije.

Liječenje infekcije H. pylori

U liječenju infekcije H. Pylori koriste se tri lijeka (trojna terapija) dakle, dva antibiotika i jedan lijek iz grupe inhibitora protonske pumpe koji smanjuju lučenje želudačne kiseline (pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol). Od antibiotika najčešće se koristi klaritromicin uz amoksicilin ili metronidazol.

Amoksicilin je kontraindiciran za pacijente koji su alergični na penicilinske antibiotike. Jako je bitno da se pacijent pridržava terapije kako bi se propisno izvršila eradikacija H. pylori. Nakon završetka terapije u trajanju od 14 dana (najnovija preporuka), potrebno je ponovo uraditi test na prisutvo H. pylori kako bi se ustanovilo da li je terapija bila uspješna.

Pacijentima sa infekcijom H. pylori savjetuje se izbjegavanje začinjene, ljute hrane, alkohola i cigareta.