Na koji način trebamo koristiti uvin čaj?


Medvjeđe grožđe, poznatije pod nazivom Uva (lat. Arctostaphylos uva-ursi ) je biljka koja se jako puno koristi za otklanjanje urinarnih tegoba. Sadrži supstace za dezinfekciju mokraće. U te svrhe koriste se listovi ove biljke (Folium Uvae-ursi).Sastavne supstance medvjeđeg grožđa su tanini, flavonoidi i hidrohinoni arbutin i metilarbutin. Najvažnija supstanca je arbutin, zahvaljujući kojoj uva ispoljava blagotvorno dejstvo na urinarni trakt.

Uvin čaj je veoma efikasan u otklanjanju urinarnih tegoba. Koristi se kao čaj a jako često se nalazi u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama koje se također koriste za otklanjanje urinarnih tegoba.

Djelovanje uvinog čaja

Uvin čaj dezinficira mokraću odnosno uništava mikroorganizme koji uzrokuju upale u bubrezima, mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici. Na taj način smanjuje upalu, iritacije i nastanak novih infekcija u urinarnom traktu. Pored antimikrobnog i antiinflamatornog (protivupalnog) dejstva, djeluje i kao diuretik a također se preporučuje kod pijeska i kamenaca u bubrezima. Uvin čaj je veoma djelotvoran kada se koristi ispravno, dok u suprotnom neće moći ispoljiti odgovarajući efekat.

Kako i koliko piti uvinog čaja?

Za djelovanje uvinog čaja i postizanje željenog efekta potrebna je bazna sredina. Ono što trebate uraditi jeste da prije nego što popijete čaj uzmete prvo tabletu od pola miligrama sode bikarbone ili jednu trećinu kašičice praha sode bikarbone. Na taj način ćete osigurati odgovarajući pH i omogućiti djelovanje aktivnih supstanci iz uvinog čaja na urinarni trakt. Česta je pojava kombinovanja uvinog čaja i čaja od brusnice što također nije dobro, jer brusnica povećava kiselost (snižava pH vrijednost) a samim tim smanjuje djelovanje uvinog čaja. Dnevno je potrebno popiti 3 šolje čaja.

Mjere opreza

Nakon 7 dana korištenja čaja potrebno je napraviti pauzu. Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i perioda dojenja te djeci mlađoj od 12 godina!