Pravilno korištenje lijekova protiv visoke temperature i bolova


U zimskom periodu analgetici i antipiretici se veoma mnogo koriste. Analgetici su lijekovi koji se koriste za otklanjanje bola a antipiretici su lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature. Neki od njih se mogu kupiti bez ljekarskog recepta, a također dosta pacijenata ima zalihe ovih lijekova pa ih bez nadzora farmaceuta ili ljekara koriste, što svakako nije dobro jer pacijenti često nisu upoznati sa pravilnim korištenjem navedenih lijekova. Sa druge strane, potrebo je znati i uzrok boli ili povišene temperature, pogotovo ako oni duže traju, što zahtijeva ljekarski pregled.


Acetilsalicilna kiselina 500 mg (Aspirin, Andol)

Kao prvo, acetilsalicilnu kiselinu mogu koristiti samo osobe starije od 16 godina. Djeci ispod 16 godina se ne preporučuje upotreba acetilsalicilne kiseline!

Terapija acetilsalicilnom kiselinom u dozi od 500 mg ne bi trebala trajati duže od 3 dana. U tom periodu možete koristiti 1-2 tablete u pojedinačnoj dozi.

Dnevno možete uzeti 4-8 tableta, s tim da razmaci između pojedinačnih doza moraju biti 4-8 sati. 

Maksimalna dnevna doza iznosi 8 tableta (od po 500 mg) i ne smije se prekoračiti!

Lijek je potrebno uzeti nakon jela.

Acetaminofen 500 mg (Paracetamol)

Terapija acetaminofenom trebala bi trajati do 3 dana, osim ukoliko ljekar nije drugačije propisao s obzirom na dijagnozu.

Djeca starija od 12 godina i odrasli mogu koristiti u pojedinačnim dozama 1-2 tablete od po 500 mg, s tim da razmak između pojedinačnih doza mora biti minimalno 4 sata.

Maksimalna dnevna doza iznosi 8 tableta (4000 mg) i ne smije se prekoračiti! U suprotnom, tj. ukoliko prekoračite maksimalnu dozu, paracetamol će imati hepatotoksični efekat, odnosno toksični efekat na jetru!

Također, nemojte uz ovu terapiju dodatno koristiti i druge analgetike i antipiretike bez prethodne konsultacije sa farmaceutom!

Ibuprofen (Brufen)

Ibuprofen ne bismo smjeli koristiti duže od 4 dana, osim ukoliko ljekar nije drugačije propisao s obzirom na dijagnozu. Upotreba ibuprofena se ne preporučuje djeca ispod 12 godina.

Prva doza treba iznositi 400 mg. Minimalni razmak između pojedinačnih doza je 4 h.

Maksimalna dnevna doza iznosi 1200 mg.

Preporučuje se uzimanje ibuprofena poslije ili u toku obroka.

Naproksen 275 mg (Nalgesin)

Naproksen mogu koristiti djeca starija od 16 godina i odrasli. Prva doza treba biti 500 mg naproksena a zatim nastaviti sa po 275 mg, svakih 6-8 sati. Dakle, razmak između pojedinačnih doza bi trebao iznositi minimalno 6-8 sati.

Dnevna doza iznosi 2-4 tablete od po 275 mg.

Ketoprofen 50 mg (Ketonal)

Ketoprofen mogu koristiti djeca starija od 15 godina i odrasli.

Piti po 1 tabletu po potrebi. Razmak između pojedinačnih doza mora biti 6-8 sati. Maksimalna dnevna doza iznosi 200 mg (4 tablete)!

Metamizol natrijum 500 mg (Analgin)

Metamizol ne bismo trebali koristiti duže od 3-5 dana, osim ukoliko ljekar nije drugačije propisao s obzirom na dijagnozu. U toku 3-5 dana terapije, moramo poštovati režim doziranja ovog lijeka.

 Djeca uzrasta od 10 do 14 godina smiju uzimati po 1 tabletu u pojedinačnoj dozi, maksimalno 4 puta dnevno. Dakle, maksimalna dnevna doza za djecu iznosi 4 tablete od po 500mg. Odrasli mogu uzimati 1-2 tablete u pojedinačnoj dozi.

Maksimalna dnevna doza za odrasle iznosi 8 tableta. Maksimalne dnevne doze se ne smiju prekoračiti!