Kako ublažiti simptome proljetne alergije?


Proljetne alergije se manifestiraju u vidu kihanja, curenja iz nosa, nazalne kongestije, svrbeža, piskanja u prsima, dispneje, iritacije očiju i kože. Također se mogu javiti nazalni edem, hiperemija, edem konjuktiva, ljuštenje kože, bol u paranazalnim sinusima.

Šta je potrebno?

U slučaju alergija jako je važno izbjegavati tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju. Nakon boravka vani potrebno je što prije isprati nosnu sluznicu. Prozračivanje prostorija je također potrebno, ali navečer kada je koncetracija peluda u zraku najniža. Savjetuje se i pranje posteljine svake sedmice najmanje na 60°C. Za ublažavanje simptoma proljetne alergije postoji niz lijekova za peroralnu i lokalnu upotrebu kao i prirodnih antihistaminika. Oralni antihistaminici se koriste ukoliko je prisutno više simptoma alergije. Budući da oni snažno utiču na nazalnu kongestiju, preporučuje se dodatno korištenje nalaznih dekongestiva.

Oralni antihistaminici

Kao što je već navedeno, oralni antihistaminici se koriste samo u slučaju kada je prisutno više simptoma alergije. Antihistaminici nove generacije kao što su bilastin, desloratadin, feksofenadin ne prolaze krvno-moždanu barijeru zbog čega ne uzrokuju pospanost kao antihistaminici starije generacije. Uzimaju se jednom dnevno.

Alergijski konjuktivitis

Veoma čest simptom alergije jeste alergijski konjuktivitis koji se karakterizira svrbežom, crvenilom, natečenosti i suzenjem oka. Alergijski konjuktivitis potrebno je tretirati lokalno. Preporučuje se upotreba vještačkih suza, te kapi sa natrij hijaluronatom, dekspantenolom ili njihovom kombinacijom.

Kapi koje sadrže polimerne gelove duže se zadržavaju na površini oka štiteći ga od alergena i isušivanja. Navedene kapi je preporučljivo koristiti prije izlaska vani. Kapi na biljnoj bazi sa kamilicom, nevenom ili biljkom vidac također mogu ublažiti simptome alergijskog konjuktivitisa. Kapi koje sadrže ektoin djeluju emolijentno, štite oko od alergena i smanjuju intenzitet alergijeske reakcije. Kod alergijskih reakcija jačeg intenziteta propisuju se kapi za oči koje sadrže antihistaminike poput lodoksamida, olopatadina, azelastina, kromoglicinske kiseline i dr.

Nazalni simptomi

U slučaju jačih nazalnih simptoma mogu se koristiti sprejevi koji sadrže sa natrij hijaluronat, dekspantenol koji vlaže nosnu sluznicu, te ektoin koji smanjuje intenzitet alergijeske reakcije i štiti nosnu sluznicu. Izotonična otopina morske vode obogaćena solima mangana također djeluje blagotvorno na nosnu sluznicu, održava njezinu prirodnu vlažnost, povećava otpornost i potiče uklanjanje nečistoća.

Prirodni antihistaminici

Kvercetin posjeduje antihistaminsko, protivupalno i antioksidativno dejstvo. Poželjno ga je koristiti 250-600 mg dnevno podijeljeno u 2 doze najbolje skupa sa vitaminom C.

Ulje crnog kima je prirodni antihistaminik i posjeduje imunomodulatorno djelovanje što je u slučaju alergija jako važno budući da izvor alergija upravo u imunom sistemu. Imunomodulatori pojačavaju imuni odgovor kada je on preslab te smanjuju pretjerani imuni odgovor što je u ovom slučaju veoma poželjno. Crni kim možete koristiti u obliku ulja ili kapsula.

Kalcij

se danas preporučuje dodatno uz terapiju svim osobama koje imaju alergije. Kalcijum smanjuje propustljivost kapilara te ublažava alergijske reakcije.

Probiotici.

Danas sve veći broj stručnjaka smatra da je izvor svih imunoloških oboljenja i alergija zapravo u sindromu propusnih crijeva. Zdravlje crijeva je jako važno za pravilno funkcionisanje organizma. Česta upotreba antibiotika, neuravnotežena prehrana su danas jako zastupljeni a vode ka nastanku sindroma propusnih crijeva. Stoga je najbolje liječiti sam uzrok bolesti a u ovom slučaju probiotici su od velikog značaja. Probiotike možete koristiti u obliku oralne suspenzije, kapsula ili probiotičkog jogurta, s tim da se probiotički jogurti koriste u preventivne svrhe.